Free zone

Вистински пријател или не? Овие 5 знаци се доказ дали некој искрено се дружи со тебе или само те искористува!

Лажните и „фејк“ пријатели се последното нешто на светот што ти треба во животот. Кога запознаваме некој нов и таа личност нè воодушевува на почетокот, можеме да станеме „слепи“ за некои од нивните проблематични однесувања, исто како кога ќе се вљубите и не гледате ништо лошо во таа личност. Истото се случува и со пријателите.

Тие се тука само нив кога им треба нешто
Класичен знак дека „пријателот“ те искористува е овој – тој/таа е тука само кога му требаш и кога му одговара. И „сосема“ случајно, секогаш кога сте заедно, им треба нешто да им помогнеш или да побараат услуга од тебе.

Никогаш не те означуваат и не ги ставаат вашите заеднички фотографии
Звучи глупаво, но социјалните мрежи и она што е објавено на нив станаа добар показател за односите меѓу луѓето. Ако имате пријател кој постојано ги означува сите други под некои мемиња и слични објави, и никогаш не објавуваат никаква фотографија од вас заедно – ова се знаци дека лицето не те смета за негов пријател.

Не ве канат на излегување
Уште полошо од ова погоре е кога таа личност никогаш не ве кани никаде со неа. Без разлика дали тоа е дружење со некои други нејзини пријатели или одење на шопинг, ако никогаш нема повик, тоа може да ти го укаже истото како и однесувањето под бројот 2.

Те озборува
Кога ќе слушн дека некој те озборувал зад грб, веднаш можеш да знаеш дека тоа не е твој вистински пријател. Кога некој ќе каже вакво нешто, колку е тоа вистина може да ти открие одговорот на прашањето: Колку таа личност што ја нарекуваш пријател, озборува други луѓе додека е со тебе? Ако го прави тоа и пред тебе, сигурно ти го прави и на тебе.

Тие стануваат безобразни и исчезнуваат кога не сакате да им дадете она што го бараат
Кога ќе се ставиш себе на прво место и ќе кажеш не, има два начина на кои може да реагираат: Или ќе се помират и ќе признаат дека претерале или те навредуваат и започнуваат да те игнорираат. Ако е второто, најдоброто нешто што можете да направите е да бидете благодарни што се ослободивте од таа личност и никогаш повеќе да не и се јавиш.

Напиши коментар