Free zone

Интересни Факти за храната

Сите ние уживаме во храната и сме страствени гурмани и без неа неможеме. Како и за се друго и за храната постојат некои интересни факти кои не ги знаеме.

Прочитајте неколку во продолжение:

 1. Млечната чоколада ја измислил Даниел Питер а концептот му го продал на својот комшија Хенри Нестле.
 2. Переците всушност нивниот облик симболизира прекрстени раце.
 3. Три четвртини од ловот на риби служи за исхрана, а остатокот се користи за производство на сапун, лепак, маргарин и ѓубриво.
 4. Да би се направило еден килограм мед, пчелите мора да посетат 4 милиони цветови.
 5. Поосле доматот, бананата е најпопуларната овошка на светот.
 6. Постојат повеќе од 10 000 врсти на домати.
 7. Ако изедете голема количина на морско оревче тоа може да ви предизвика халуцинации.
 8. Во средниот век шеќерот бил скапа намирница дури и 9 пати поскапа од млекото.
 9. Виното се продава во затемнети шишиња бидејќи се расипува на светло.
 10. Сите 13 минерали потребни на човекот за живот може да се пронајдат во алкохолот.
 11. Кечапот се до 19 век се користел како лек против дијареја.
 12. Јаболките пловат во вода затоа што имаат 25 проценти воздух во својата содржина.
 13. Кикириките се една од состојките на динамитот.
 14. Пченката секогаш има непарен број на зрна.
 15. Французите годишно извезуваат 140 милиони шампањ а за локална употреба произведуваат уште 180 милиони шишиња.

Напиши коментар