Free zone

Завидлива пријателка

И завидуваш на твојата пријателка?Не грижи се-има лек за љубомората


Љубоморен пријател не е толку необична појава. Имате многу пријатели околу вас кои се чини дека завидуваат на она што го имате, на резултатите што ги постигнувате. Љубоморна пријателка ќе знае дека ќе биде резервирана неколку дена поради некои ваши успеси, па затоа не би било чудно да се оспорува за заслугата.Сепак, дали некогаш сте се запрашале дали можеби сте и вие љубоморен пријател?

Вистински пријател е личност со која можете да разговарате за сè, дури и за проблеми и тајни што не можат да му се доверат на семејството. Тој е секогаш таму за да ги сподели со вас најубавите, но и најгрдите моменти што ги сочинуваат вашите животи.

Пријателите не треба да се гледаат едни на други како ривали кои попрво треба да се закануваат, инаку не станува збор за пријателство. Успехот на пријателите треба да предизвика во нас само позитивни чувства, радост, среќа, па дури и ако тоа значи дека губиме во таа игра. Едноставно, не се однесуваме полошо кон пријател со член на семејство.

Вие и вашата пријателка имате нормална врска се додека не забележите дека ве вознемируваат убавите работи што и се случуваат. Вие сте виновни, грижата на совеста, затоа што ја сакате длабоко во срцето и не сакате jeубомората да уништи сè што досега сте граделе заедно, не сакате да изгубите толку квалитетна личност која била постојано со вас и да ја предаде нејзината доверба? Па, имаме решение на повидок, бидејќи, за среќа, jeубомората е излечена. Треба само да бидете упорни.


Поставете си цел во секоја област од животот и осмислете стратегија за да ја постигнете. Ако вашиот пријател порано ја достигне целта, размислете што е проблемот. Можеби тоа е знак дека не се трудите доволно. Не е срамота да побарате пријател да ви се придружи во потрагата по соништа, тоа може да ве мотивира, охрабри. Не ја убедувајте вашата пријателка да прави работи што не би ги направиле само за да пропадне.


Обидете се да се ставите во нејзина позиција без оглед кој е нејзиниот проблем и размислете како да се борите против тоа.
Покрај советите, помогнете и физички, доколку нешто е во ваша моќ.
Затоа што, како што вели Јован Душиќ, љубомората е несомнено чувство кое е извор на најстрашните неправди и највулгарните настапи.

Напиши коментар