Free zone

Зошто е опасно да ја држите маската за лице подолго време од препорачаното?

Маските за лице се еден од најефикасните производи за нега на кожата.

Тие даваат подлабок ефект од кремите или серумот, но сепак, многу е важно да ги следите упатствата и да ја чувате маската на лицето онолку долго колку што пишува. Спротивно на популарното верување, надминувањето на препорачаното време не само што не го подобрува дејството на маската, туку може сериозно да ја оштети кожата, предизвикувајќи сувост, првут, иритација, па дури и акни.

Зошто се случува ова?

Популарните (и навистина многу ефикасни) sheet маски совршено ја хидрираат кожата, ја смируваат и и даваат здрав сјај, а доколку содржат активни антиоксидантни компоненти, тие исто така помагаат во забавување на процесот на стареење. Сепак, таквата маска ќе биде активна само додека е влажна. Ако почне да се исуши на вашето лице, ќе започнат спротивните процеси – маската ќе делува како парче хартија што ја апсорбира влагата од кожата. Како резултат на тоа, не само што не го постигнувате посакуваниот ефект, туку ризикувате премногу да ја исушите кожата.

Истото важи и за маските од глина. Ако глината почне да се суши, стврднувајќи се на вашето лице, ова е сигурен знак дека е време да ја отстраните. Ако ја оставите маската целосно да се исуши, кожата веднаш ќе стане сува и затегната, а исушените честички од глина можат да ги запушат порите, што може да предизвика воспаление и акни.

Покрај тоа, постојат активни состојки кои, со подолг контакт, почнуваат да ја иритираат кожата. Овие вклучуваат витамин C, BHA и AHA киселини, масло од чајно дрво и јаглен. За да избегнете долго и болно справување со последиците од „преекспонираната“ маска, секогаш внимателно проучувајте ги упатствата и обидете се да не го надминувате времето означено на неа.

Напиши коментар