After Midnight

Зошто имате чувство на пецкање по сексот?

Повеќето вагини содржат многу лактобацили, природни бактерии кои помагаат во производството на млечна киселина и ја одржуваат вагиналната pH вредност на здраво ниско ниво. Оваа ниска вагинална pH вредност тогаш помага да се одржат нормални нивоа на лактобацили, одржувајќи го микробиомот под контрола.

Одржувањето на овој балансиран екосистем е она што ги прави надворешните организми да растат на контролиран начин. Имањето незаштитен секс со нов партнер може да ја промени вашата вагинална pH вредност, што може да ја наруши неговата способност за борба против микроб и да доведе до раст на странски бактерии. Без разлика дали вашиот нов партнер е маж или жена, може да се појават истите вообичаени инфекции.

Ако откриете дека спиењето со вашиот нов партнер ви остава мноштво непријатни симптоми, добра вест е дека има работи што можете да ги направите за да ги намалите. Кондомите можат да ви помогнат да ја ограничите вашата изложеност на непријателски бактерии од новиот партнер.

Избегнувајте средства за подмачкување, кои исто така можат да ја променат pH вредноста на вагината. Секогаш е важно да разговарате со вашиот нов партнер за сексуалната историја на обете страни, за статусот на сексуално преносливи болести и за какви било инфекции што може да ги има секое лице во моментов.

Напиши коментар