Astro&Horoscope

Зошто родените во Ноември се толку посебни?

За разлика од хороскопот, кој ја одредува судбината на една личност според ѕвездите, нашиот народ, уште пред 200 години, имал свој начин да ја предвиди судбината. Поточно, според месецот на раѓање на некоја личност, тие одредувале каков живот ќе живее.

Ова пророштво е наречено „Рожданик“, односно хороскоп, само кажано на едноставен народен јазик. Ако им веруваме на нашите предци и на Рожданик, луѓето родени во Ноември, во зависност од полот, ќе имаат интересна судбина. Во Груден, како што некогаш бил нарекуван, Ноември има дури девет празници за крштевање, па луѓето го поврзувале со прослави и свечености. Меѓутоа, започнува зимата и се вели: „Колку побрзо започне да беснее зимата, толку побрзо ќе заврши“. Овој месец раѓа весели и добронаерни луѓе, најголемите забавувачи во општеството. Кој е роден во овој месец, ќе биде разумен, паметен и праведен, со црни очи, елоквентен и флексибилен во мускулите. Често ќе има главоболка.

Реален е, добар говорник, има мека коса и добра волја. Брзо избувнува, а се смирува уште побрзо. Весел е и најдобар забавувач во друштвото, а кога некој ќе му довери тајна, тој знае како да ја чува. Судбината на неговото битие е месец Ноември и затоа ќе има многу среќа во овој месец. Во Декември, што и да почне да прави, ќе биде добро.

Девојката родена во овој месец е многу исправна, со долга коса, сини очи и кафени веѓи. Ќе земе добар сопруг и треба да се пази од бесно куче и злобна сопруга. Ќе паѓа од висина, ќе има повреда на главата, но нема да умре. Само еднаш ќе се омажи, но ќе има многу деца, можеби близнаци.

Напиши коментар