After Midnight

„Понекогаш треба да ги прекршите правилата. Во спротивно, нема да ви донесат радост“- 10 цитати за љубовта од Ерих Марија Ремарк

Ви претставуваме 10 цитати од Ерих Марија Ремарк, писател со огромно срце, кој толку длабоко и продорно пишуваше за љубовта, што е невозможно да се одделите од неговите дела.

  1. „Ако не сакате луѓето да забележат нешто, не бидете внимателни“
  2. „Колку помалку човек се сака себеси, толку повеќе вреди“
  3. „Понекогаш треба да ги прекршите правилата. Во спротивно, нема да ви донесат радост“
  4. „Колку е човек попримитивен, толку е побучен“
  5. „Едно лице може да ви биде во близина три дена, а има и такви кои живеат покрај вас со години и никогаш не знаат која е вашата омилена боја“
  6. „Ако жената припаѓа на друг маж, таа е пет пати попривлечна од онаа што можете лесно да ја имате“
  7. „Кога ќе го пронајдете своето, не сакате ниту да погледнете во туѓото“
  8. „Најбезбедно нешто на Земјата е љубовта на жената. Еден погрешен чекор, збор, поглед и ништо нема да може да се обнови“
  9. „Најсилното чувство е разочарувањето. Без навреда, без љубомора, па дури и омраза… со нив има барем нешто во душата, по разочарувањето – останува само празнина “
  10. „Што може една личност да и даде на друга, освен капка топлина? А, што може да биде повеќе од тоа? Само не дозволувајте никој да ви се доближи. Ако ги пуштите внатре, сакате да го задржите. А, не можете ништо да задржите…“

Напиши коментар