Free zone

10 начини на кои вашето тело се менува по 30-та година од животот

За голем број луѓе, триесеттиот роденден е важна пресвртница во животот. Моментот кога, ако веќе не сте, сериозно почнувате да размислувате за иднината и полека влегувате во зрелата возраст на животот.

Тоа е исто така период кога вашето тело поминува низ големи промени, а овие се едни од најзначајните.

 1. Мозокот ви се намалува
  Спротивно на популарното верување, мозокот не расте со возраста. По 30-тата година од животот, се губат околу 50.000 неврони дневно, но не се грижи – ова не е никаков проблем затоа што мозокот знае да се прилагоди и когнитивните способности не се загрозени. По четириесет години, мозокот се намалува во големина, а потоа има намалување на меморијата.
 2. Се потите помалку
  Потните жлезди, особено оние под пазувите, се намалуваат со возраста и по триесеттата година започнувате потење сè помалку.
 3. Ретко добивате настинки и грип
  Настинката, грипот и сличните болести се многу почести кај младите луѓе, по триесет години веќе ги надминавте повеќето од нив, па имате барем некаква форма на имунитет, па дури и ако го земете вирусот, симптомите се поблаги. Се разбира, во староста имунитетот ослабува и повторно станувате подложни на болести.
 4. Сетилата за вкус и мирис се слаби
  На почетокот, тоа е многу благо, но во староста се чувствувате и чувствувате многу послаби отколку кога сте млади. Затоа честопати ќе видите како постарите луѓе додаваат дополнителна сол во нивната храна.
 5. Имате помала мускулна маса
  Во просек, губите 3-8% од мускулната маса по триесеттиот роденден.
 6. Метаболизмот се забавува
  Ова значи дека ќе изгубите тежина многу потешко како што стареете, едноставно затоа што согорувате калории побавно.
 7. Станувате емотивно постабилни
  Со многу помалку хормонална нерамнотежа и емоционални подеми и падови, триесеттите години главно носат емоционална стабилност и дури тогаш всушност станувате целосно развиена личност. Стабилизацијата на личноста се јавува од раните триесетти до педесеттите години, забележувајќи дека хормоните можат да дивеат во криза во средниот живот и во менопауза.
 8. Ноктите растат побавно
  Ноктите растат побавно и се покршливи, додека ноктите на нозете стануваат поцврсти и подебели, така што може ноктите да сраснат во месото.
 9. Забите стануваат помалку чувствителни
  Непцата стануваат потешки со возраста и затоа забите стануваат помалку чувствителни
 10. Се чувствувате посреќни
  Иако, се разбира, тоа е многу индивидуално – бројни истражувања потврдуваат дека луѓето стануваат посреќни и позадоволни од животот со возраста.

Напиши коментар