Free zone

3 грешки што можат да ве чинат здравје

Кога станува збор за складирање храна, сите сигурно сме сториле мало „злосторство“ барем двапати. Дали ги јадевте оние остатоци од храна кои, иако стари, сепак мирисаа добро? Или, дали некогаш сте направиле супа и сте ја оставиле да се лади неколку часа?

Погледнете ги најчестите и најлошите грешки кога станува збор за складирање храна, што може да има огромно влијание врз здравјето.

Препознавање на квалитетот на мирисот

Храната може да стои најмногу четири дена. Иако многу луѓе сметаат дека е во ред да јадете остатоци и по овој период, таквата навика воопшто не е безбедна за здравјето. Ако садот содржи риба, може да стои најмногу до наредниот ден.

Оставање топла храна на собна температура

Колку подолго топла храна останува на собна температура, толку се поголеми шансите за развој на бактерии. Ако сакате да заштедите остатоци, ставете ги во фрижидер веднаш по оброкот.

Одмрзнување на месо на собна температура

Најбезбеден начин за одмрзнување на месото е да го извадите од замрзнувач навечер и да го ставите во фрижидер. Друг метод е ако чувате пилешко и други видови месо во херметички затворена вреќа, ставете ја кесата во сад со ладна вода и променете ја водата кога ќе се загрее. Избегнувајте одмрзнување на храната во топла вода.

Напиши коментар