Free zone

4 необични причини зошто е добро да пиете кафе секој ден

Ништо на светот не може да го надмине мирисот на свежо сварено кафе, … и тоа воопшто не е лошо!

Кафето (во умерени количини) може да биде добро за вашето здравје. Дознајте подолу кои се придобивките што можете да ги добиете од утринската шолја кафе.

Го намалува ризикот од дијабетес
Неколку шолји кафе на ден можат да го намалат ризикот од развој на дијабетес тип 2. Причината е комбинацијата на хемикалии кои се наоѓаат во зрната кафе, кои играат важна улога во вашиот метаболизам. Една од овие хемикалии, позната како хлорогена киселина, може дури и да го намали нивото на гликоза во крвта.

Ја подобрува вашата меморија
Kофеинот и кафето можат да го зголемат количеството хормони кои помагаат во создавање нови нервни клетки, а тоа може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест.

Добро е за вашето здравје
Срцева слабост открива дека умерената потрошувачка на кафе (околу 2 чаши на ден) е поврзана со намален ризик од срцева слабост.

Го намалува ризикот од рак на кожата
Кафето (кое содржи кофеин) може да го намали ризикот од карцином на базалните клетки, најчестиот вид на рак на кожата .

Напиши коментар