Free zone

5 дневни навики кои ја оштетуваат кожата на вашето лице

Постојат начини да се зачува младешкиот изглед подолго отколку што е предодредено од генетиката.

За да го постигнеме ова, мора да ја негуваме кожата на лицето на соодветен начин, но исто така да избегнуваме некои активности што ѝ штетат. Еве 5 такви активности.

 1. Употреба на производи за нега на коса кои имаат сулфати
  Шампони, мелеми и други производи за нега на кожата кои содржат сулфати во контакт со кожата на лицето, ги затнуваат порите, што може да предизвика мозолчиња и црни точки и да доведе до иритација на кожата.

Од таа причина, проверете дали вашите производи за нега на косата се без сулфат. Исто така внимавајте тие да не дојдат во допир со кожата на вашето лице.

 1. Користење на премногу производи за нега на кожата Не е препорачливо да користите премногу креми, серуми, лосиони и други производи за нега на кожата. Понекогаш интеракцијата меѓу нив има несакани ефекти, поради што многу дерматолози препорачуваат да изберете еден или два производи за нега на кожата на лицето и да ги користите подолг временски период, за да им дадете време да започнат со работа.
 1. Спиење на стомак или на страна
  Спиењето на стомак или на страна е нездраво од повеќе причини, но овој пат ќе се фокусираме на негативните последици за кожата на лицето.

Кога спиеме во овие положби, лицето директно ја допира површината на перницата, која не е секогаш доволно чиста, особено ако ја користиме неколку дена, а бидејќи лицето е притиснато на перницата, може да ги заглави порите и да предизвика акни . Поради сето ова, се препорачува да спиете на грб.

 1. Миење го лицето со претерано топла или ладна вода

Кога станува збор за здравјето на кожата на лицето, температурата на водата со која ја миеме е многу важна. Ако користиме премногу ладна вода, има малку шанси да се ослободиме од целата маст и нечистотија од кожата.

Од друга страна, миењето со топла вода може да доведе до прекумерно сушење на кожата на лицето и нејзина иритација. Вистински избор е млака вода, температури од околу 36,5 степени Целзиусови.

 1. Немиење наутро
  Ако се миете пред спиење, а наутро го прескокнете миењето мислејќи дека лицето е чисто, правите голема грешка. Ноќе, на вашето лице се акумулираат бактерии, нечистотија и маснотии. Колку побрзо ќе ги отстраните од кожата на лицето со вода наутро, тоа ќе биде поздраво.

Напиши коментар