Free zone

5 Начини за секојдневно стимулирање на мозокот

Концентрацијата и меморијата се две работи што се најважни при учењето, но исто така и нешто со што просечната личност често се бори. Сведоци сме дека, кога имаме добра концентрација, можеме да направиме работа што во спротивно, со слаба концентрација, би ја влечеле со денови. Затоа, многумина го поставуваат магичното прашање – како да се подобри концентрацијата и меморијата?

Истражувањата покажаа дека стимулацијата на мозокот помага во подобрување на концентрацијата и меморијата. Научниците исто така веруваат дека стимулацијата на мозокот може да создаде т.н. „когнитивните резерви“ со кои мозокот останува во добра форма и како што старее. Еве како да го стимулирате мозокот со секојдневни, мали нешта и со тоа да ја зголемите концентрацијата и меморијата на долг рок.

НАЧИН 1 – читај многу!

Ако помисливте дека е доволно што секојдневно читате книги и скрипти , тогаш треба да го знаете следново – потребно е да читате различни видови книги, не секогаш исти, со цел да го стимулирате мозокот што е можно повеќе. Најдобро е сè да се меша малку – на пример, покрај секојдневното читање на стручна литература, додадете неколку романи од светот на бестселерите, но и написи од весници или веб-страници. Прочитајте ги и оние статии што обично не ве интересираат да читате што е можно пошарена содржина, бидејќи тоа е докажано дека ја зајакнува мозочната активност и го стимулира мозокот да работи подобро, да се концентрира и да се сеќава. Доволно е околу половина час на ден, што, ќе признаете, не е многу.

НАЧИН 2 – решавајте крстозборки!

Решавање крстозборки, судоку, загатки, наоѓање скриени разлики во слики, решавање загатки – сето тоа се начини за стимулирање на мозокот. Она што е одлично е што вакви работи се достапни насекаде, со само еден клик на глувчето или прелистување на стари списанија и весници.

НАЧИН 3 – користете ја спротивната рака од доминантната!

Ако сте десничари, обидете се да направите некои вообичаени активности (на пример, кликнување на глувчето!) Со лева рака, или обратно, ако сте леваци, направете го тоа со десна рака. Ова го стимулира делот од мозокот што не го користиме затоа што сите задачи ги префрливме само на едната рака. Ова е вистински предизвик и делува многу тешко на почетокот, но подоцна ќе станете сè повешти и со овој пример најдобро ќе сфатите колку вреди стимулацијата на мозокот.

НАЧИН 4 – Играјте игри!

Иако многу се пишува за штетноста на видео игрите, сепак треба да знаете дека не се сите исти. Имено, игрите како тетрис, меморија, шах, логика и слично можат многу добро да ги активираат мозочните вртежи и да влијаат на подобра концентрација и меморија.

НАЧИН 5 – Научете странски јазик!

Еден од најмоќните начини за стимулирање на мозокот е да научите странски јазик. Затоа, размислете за курс за странски јазик и ако не можете да си го дозволите тоа, знајте дека постојат голем број на курсеви преку Интернет, кои заедно со неизбежниот речник, секако можат да ви помогнат да совладате одреден јазик.

И не заборавајте да медитирате, да решавате математички проблеми, да научите да свирите музички инструмент и да го проширите вашиот вокабулар со речник на странски зборови – сето тоа се начини за стимулирање на мозокот и подобрување на концентрацијата и меморијата. Сега останува само прашањето – на кој начин ќе изберете?

Напиши коментар