Free zone

5 знаци дека вашето куче не се чувствува добро

Кучињата честопати ја кријат болката, па на сопствениците им треба малку време пред да забележат дека нешто не е во ред со нивното милениче.

Еве пет знаци дека кучињата покажуваат болка или некој вид непријатност. Ова може да им олесни на сопствениците да го препознаат проблемот пред болеста да излезе од контрола.

1. Несоцијално или агресивно однесување
Сопствениците ги познаваат своите кучиња и нивната личност, па затоа можат брзо да забележат дали кучето се однесува поинаку. Кога инаку мирно куче почнува да покажува агресија, тоа е јасен знак дека нешто се случува. Кучињата кои имаат болка, исто така, ќе се сокријат и ќе избегнат контакт со други кучиња и луѓе.

2. Промени во навиките за јадење и спиење
Ако кучето спие многу повеќе отколку што обично спиело и јаде или пие помалку, сопствениците мора итно да реагираат. Од друга страна, ако кучето пие вода почесто од вообичаено, тоа може да значи болест како дијабетес.

3. Погласно е од вообичаеното
Кучињата кои чувствуваат болка ќе лаат и ќе завиваат повеќе од вообичаено. Сопствениците треба да го допрат телото на кучето и внимателно да набудуваат кој дел од миленичето се вознемирува или почнува да лае.

4. Лижење
Ако забележите дека вашето куче постојано ги лиже шепите, голема е веројатноста дека се обидува да се смири. Исто така, кучињата ќе лижат рани, па дури и ќе ги гризат. Кучињата лижат места што ги повредуваат, бидејќи тие се обидуваат да ги исчистат за да исчезнат болките.

5. Тешко и некоординирано дишење
Ако кучето немало никаква физичка активност и сè уште дише, веројатно нешто му штети. Плиткото дишење може да значи и дека чувствува болка и не може да дише подлабоко.

Напиши коментар