Free zone

6 начини да се ослободите од напнатоста и стресот за само една минута

Напнатоста, стресот и фрустрацијата не се ништо ново во денешно време. Постојат многу начини на релаксација кои помагаат да се отстранат овие состојби, но некои од најефикасните може да се направат за само една минута.

Земи длабок здив

Вежбите за дишење не се „резервирани“ само за луѓе кои практикуваат јога или медитација – тие делуваат на секого. Длабокото дишење е едноставен и ефикасен начин за смирување на умот и телото. Покрај тоа, може да ослободи ендорфин во телото, што го зголемува чувството на благосостојба и помага да се чувствувате опуштено.

ВИКАЈТЕ

Само напред, однесувајте се како бебе – но само за момент. Се чувствувате фрустрирано, напнато? Извади го тоа од тебе! (Најдобро на место каде што нема луѓе). Скоро на сите им е познато чувството на „закопување“ на емоциите во себе, штом еднаш излезат, може да предизвикаат вистинска лавина. Меѓутоа, ако веднаш се ослободите од работите што ве притискаат, ќе се чувствувате многу подобро. Најдобро е да го сторите тоа приватно, бидејќи на тој начин ќе спречите излив на фрустрација врз невиниот набудувач.

Замислете си мирно место


Звучи едноставно (и така е) – гледањето на смирувачки пејзаж или некоја друга локација што ја сакате може да ви помогне да ги разладите страстите што врие. Дури и ако не можете физички да бидете присутни на одредено место, малку ментален одмор ќе ве приближи до тоа среќно место и ќе ви помогне да се чувствувате помирно.

Слушајте ја омилената музика


Не е тајна дека музиката го намалува нивото на стрес, а вашите омилени ноти можат да ви помогнат да ги вратите работите во перспектива. Обидете се со следново: одлучете дека кога ќе заврши песната, ќе се чувствувате помирно.

Излупете помаранџа

Се прашувате како ова може да ви помогне да се смирите? Па, ароматерапијата е поврзана со намалување на нивото на стрес.. Вдишете го нејзиниот мирис неколку пати и треба многу брзо да се чувствувате порелаксирано и смирено.

Средете го работниот простор

Сиот тој неред може да биде одраз на она што се случува внатре. Преклопете ги хартиите, наредете ги моливите и избришете ја масата. Тоа ќе ви одземе само неколку минути и ќе ви помогне да го расчистите умот и да се смирите.

Напиши коментар