Free zone

7 совети за да изберете личен тренер

Зголемен пулс, воспаление на мускулите, замор се само некои од реакциите на телото на почетокот на вежбањето. Во првите недели од тренингот, телото го препознава напорот како стрес и се „брани“ со овие познати механизми, потоа телото се навикнува, добива фитнес и сила.

Во тие моменти, потребен е некој експерт за да помогне во надминување на ,, кризи”. Затоа е важно да имате некој професионалец покрај вас за да ги постигнете посакуваните резултати.

Со добар избор на тренер, ние не само што ќе постигнеме резултати, туку и ќе научиме правилно да ги организираме своите тренинзи.

Еве што треба да ги имате предвид при изборот на личен тренер:

 1. Стручност на тренерот
  Професионалното образование е нешто за што треба прво да се информирате.

Проверете какви квалификации има, за да знаете кој се грижи за вас и вашето здравје. Неговото искуство е исто така тесно поврзано со неговата експертиза.

Ако тој имал многу искуство и работа со слични клиенти, голема е веројатноста дека тој ќе биде успешен и со вас. Важно е да биде во можност да одговорите на барањата и да ве мотивира во секоја ситуација.

 1. Резултати
  Напорот, работата и знаењето на личниот тренер всушност укажуваат на неговите постигнати резултати. Можете да дознаете за тоа на социјалните мрежи и портали.

Сепак, бидете внимателни затоа што доколку нудат брзи и неверојатни резултати, тоа е или измама или ќе му наштети на вашето здравје. Само волјата, упорноста и доследноста ќе дадат вистински резултати, а самиот тренер треба да ве убеди во тоа.

 1. Социјални мрежи
  Повеќето лични тренери имаат профили на социјалните мрежи. Тие треба да содржат снимки и слики со клиенти, кои се придружени со објаснување зошто е потребна оваа посебна вежба или објаснување за индивидуалниот напредок.

Не помалку важна е едукативната содржина што ја поставува тренерот.

Може да биде приказна за тоа како правилно да се направи некое движење или зошто овој вид обука е добар за тој клиент, или можеби тој има дури и доволно знаење да публикува објава во која ќе ги презентира основите на правилната исхрана.

 1. Веб-страница или блог за тренери
  Како што секој личен тренер има барем една социјална мрежа, така и тие ќе имаат своја веб-страница со блог за фитнес. Добра веб-страница и квалитетен блог се една од карактеристиките на професионалниот личен тренер.

Во денешно време посериозни тренери имаат свое место на Интернет.

Блог за личен тренер исто така може да обезбеди вредна содржина. На неа можете да најдете текстови што објаснуваат тема и одговараат на сите сомнежи.

 1. Клиенти
  Треба да обрнете внимание и на клиентите на личниот тренер. Важно е да проверите дали некој од нив е сличен на вас, дали има исти или слични проблеми и цели. Ако тие постојат, тоа значи дека тој личен тренер веќе има искуство.

Ако не , важно е да проверите колку се разновидни клиентите.

Ако личен тренер работи со спортисти, со нови мајки, со луѓе на кои им е потребна обука за рехабилитација, тоа значи дека тој знае како правилно да ги персонализира тренинзите.

 1. Разговор со личен тренер
  За време на разговорот, секој може сам да процени дали тренерот му одговара, што може да понуди и дали неговата постапка за персонализација на обуката е навистина вистинската.

Личен тренер честопати ќе биде дел од тимот на фитнес центар или ќе управува со сопствен фитнес-клуб, па затоа е важно да проверите дали опремата е квалитетна и каква е околината. Ако местото не е пријатно за обука, тогаш треба веднаш да се откажете.

 1. Цена
  Изборот на личен тренер не мора да биде скап, но не може да биде ни ефтин. Прашајте во повеќе фитнес центри и разговарајте со повеќе тренери и ќе добиете сума што е приближно реална.

Ако цената е превисока, проверете што добивате за неа, а ако е ниска, постои можност да биде на штета на квалитетот, удобноста или нешто друго.

Напиши коментар