Free zone

8 неочекувани работи што вашето куче може да ги почувствува

Кучињата се неверојатни. Тие се најдобрите пријатели кои пружаат безрезервна љубов. Благодарение на зголемените сетила, тие можат да детектираат некои работи за кои луѓето воопшто не се свесни. Тие се чувствуваат бременост, кога времето се менува…

Експертот за кучиња Мелани Грифитс откри кои 8 неочекувани работи можат да ги почувствуваат кучињата пред нас.

 1. Бременост
  Куче може да почувствува бременост, дури и пред жената да биде свесна за тоа. Тие можат да ги надушкаат на хормоналните промени што ги доживува телото во раните фази на бременоста.
 2. Породување
  Уште поимпресивно е што кучињата можат да знаат кога е време за породување. Ако сте при крајот на бременоста и ви се чини дека кучето не се одделува од вас, тоа може да значи дека почувствувал промени во хормоните што наскоро ќе доведат до раѓање на новороденче. Кучињата се однесуваат заштитнички во овие моменти.
 3. Страв
  Стравот резултира со ослободување на адреналин и феромони што кучињата можат да ги детектираат со своето неверојатно чувство за мирис. Во тие моменти ќе се обидат да ги релаксираат сопствениците со милувања и бакнежи.
 4. Тага
  Дали вашето куче се чини дека се чувствува лошо или тажно и се однесува како да сака да ве утеши? Кучињата читаат чувства, дури и кога не зборувате или правите ништо, па затоа ќе направат се што можат за да се чувствувате подобро.
 5. Промена на времето
  Покрај чувството за мирис, кучињата имаат и добар слух, за да можат да ја почувствуваат бурата пред да стигне до вашата област. Ако чувствувате дека кучето е вознемирено, тоа може да значи дека претстои промена на времето.
 6. Доаѓање дома
  Дали некогаш сте се запрашале зошто вашето куче е на прозорецот кога ќе му пријдете на вашиот дом? Објаснувањето за овој феномен повторно се сведува на силно чувство за мирис. Кучето може да насети дека сте близу и го препознава звукот на вашите стапки или автомобили.
 7. Болести
  Кучињата ги предупредуваат своите сопственици многу години дека им се намалил шеќерот во крвта или дека ќе имаат напад. Тие можат да насетуваат болести и да ги заштитат луѓето. Дури се спроведуваат истражувања за да се испита дали кучињата можат да детектираат одредени видови на рак.
 8. Смрт
  Постојат промени во хормоните кои им овозможуваат на кучињата да почувствуваат дека нечиј живот е при крај. Како што знаат дека некој доаѓа на светот, така и тие се свесни за смртта.

Напиши коментар