Free zone

Алберобело – град од бајките со многу необични куќи

Алберобело е град во Италија кој е под заштита на УНЕСКО од 1996 година и е украсен со куќи кои на прв поглед се чини дека се надвор од овој свет.

Алеберобело е мал град кој се наоѓа во регионот на Пуља на југот на Италија и е толку живописна дестинација.

Познато е по античката конструкција: варовнички куќи, изградени без употреба на малтер, со конусни покриви

Овој начин на градење потекнува од праисторијата и затоа е вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Според резултатите од пописот во 2011 година, во општината имало 10.924 жители. Особено е интересно да се остане во една од куќите на Труло, а има и бројни агенции кои се занимаваат со нивно изнајмување.
Приказната зад Алберобело, куќички во градот Трули, е типично италијанска: дизајнот на куќите е замислен поради измама на властите кои воведоа даноци на жителите.

Локалниот феудален гроф Аквавива ги преселил своите селански работници тука за да ја расчистат шумата и да ја обработуваат земјата.

Грофот дошол на идеја да се создаде феудална населба што може брзо да се урне и повторно да се изгради за да се избегне плаќање данок.

Значи, најважно било Алберобело да не изгледа како типична населба. Во 1797 година, кога Алберобело конечно доби статус на „град“, луѓето мораа да живеат во куќите на Трули, кои лесно може да се уништат и подоцна да се обноват ако е потребно.

Напиши коментар