Free zone

Бидете внимателни со храната – НЕ ја давате оваа храна на вашето кучe

Неспорно е дека кучињата се посветени на своите сопственици, тие бараат внимание и сакаат да поминуваат време со нив, па затоа понекогаш се едноставно неодоливи за нас.

Сепак може да се случи ненамерно да им дадеме нешто што може да биде многу штетно за нив.

Никако не ги хранате со:

Чоколадо
Mожe да предизвика повраќање, дијареја, тремор, па дури и проблеми со срцето кај кучињата. Колку е потемно чоколадото, односно има повеќе какао, толку е поштетно за кучињата, затоа задржете го ова задоволство за себе.

Храна без шеќер
Ова првенствено се однесува на слатки во кои е особено нагласено дека нема шеќери, бидејќи тие обично содржат ксилитол, вид на засладувач.

Тоа предизвикува ненадеен пад на шеќерот во крвта кај кучињата и може да предизвика проблеми со црниот дроб, разни видови напади, па дури и да биде фатален.

Овој засладувач понекогаш се користи во путер од кикирики, затоа добро прочитајте ја етикетата пред да му дадете што било на вашиот четириножен пријател.

Грозје
Не е јасно зошто, но грозјето е многу токсично за кучињата, исто како и нивната сува верзија.

Ако се проголтаат, реакциите може да варираат од промени во расположението, преку повраќање, до проблеми со бубрезите.

Кромид и лук
Иако се сомневаме дека кучето само ќе скокне да јаде свеж кромид, оваа храна сè уште се наоѓа во многу јадења како додаток, па затоа дефинитивно треба да бидете внимателни.

Тие содржат одредена супстанца што може да ги уништи црвените крвни зрнца, што може значително да го ослабне телото на кучето и да доведе до бројни последици.

Алкохол
Единствената течност што можете да ја споделите со вашето куче е вода, а алкохолот никогаш не треба да им биде достапен. Било каков вид може да му наштети на црниот дроб и мозокот и има многу несакани ефекти.

Дури и во мали дози, алкохолот предизвикува повраќање, слаба координација, отежнато дишење, па дури и смрт.

Напиши коментар