Free zone

Четирите најчести митови поврзани со целулитот во кои сите веруваме

Во просек, околу 90% од жените во светот имаат целулит, а останатите 10% веруваат дека исто така го имаат. Целулитот е генерално присутен, и за жал во текот на годините на неговото владеење, беа создадени бројни митови во негово име.

МИТ БРОЈ 1 – САМО ЛУЃЕ СО ПРЕКУМЕРНА ТЕЖИНА ИМААТ ЦЕЛУЛИТ

Бројни фактори можат да доведат до појава на целулит, а прекумерната тежина е само еден од нив. Хормоните, генетиката, структурата и како и видот на кожата и начинот на живот, играат важна улога во тоа дали и во колкава мера ќе се рашири целулитот под кожата. Верувале или не, дури и професионалните спортисти го имаат. Естрогенот игра важна улога во борбата против формирање на целулит, а бидејќи телото на жената произведува помалку естроген со возраста, ова доведува до посиромашна циркулација и ефикасна појава на целулит.

МИТ БРОЈ 2 – КАРДИО ВЕЖБИТЕ ГО ЕЛИМИНИРААТ ЦЕЛУЛИТОТ

Иако кардио тренинзите, како трчање и скокање на јаже, можат да помогнат во одржување на масните клетки под кожата, тие не можат да ви помогнат да се ослободите од целулитот што веќе постои. За да го постигнете она што го сакате, а тоа е помалку видлив целулит, мора да комбинирате аеробик активности со тренинзи за јачина. Ова ќе ги зајакне и ќе ги тонизира мускулите, што ќе доведе до тоа целулитот да биде помалку видлив.

МИТ БРОЈ 3 – ГУБЕЊЕТО НА ТЕЖИНАТА ЗНАЧИ И ЗБОГУВАЊЕ СО ЦЕЛУЛИТОТ

Масните клетки лоцирани под кожата помеѓу влакнестите ленти, претставуваат целулит. И иако во теорија, помалку телесни масти би значеле помалку целулит, почесто со губење на голема количина килограми за краток временски период, истегнатата кожа изгледа уште полошо, со уште поизразен целулит. Во овој поглед, потребно е да се комбинира диета со тренинг за јачина.

МИТ БРОЈ 4 – ЛИПОСУКЦИЈАТА Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ СО ЦЕЛУЛИТОТ

Липосукцијата е постапка заснована на вшмукување маснотии од организмот. Сепак, тоа може само да го влоши изгледот на вашиот целулит, бидејќи може да доведе до нерамномерна распределба на маснотиите во телото, што е многу тешко да се нормализира.

Напиши коментар