Free zone

Четките за шминкање треба да ги третирате исто како и вашата коса – Постојат многу добри причини за тоа!

Однесувајте се кон четките исто како кон вашата коса

Буквално. Исперете ги со нежен шампон, сапун или мелем. Се разбира, производите специјално дизајнирани за нивно чистење се исто така одлична работа. Не тријте ги силно, наместо тоа, запенете ја четката со лесни движења напред и назад и дајте му време на производот да ја апсорбира и уништи нечистотијата. Потоа свртете ја, ставете го под млаз млака вода свртена надолу и продолжете со испирање со истите движења додека водата не стане целосно чиста. На крај, ставете ја четката на крпа или хартија и оставете ја да се исуши природно.

Чистете ги по максимум две намени

Професионалните шминкери темелно ги чистат четките по секој клиент со цел да го одржат високото ниво на хигиена што го бара работата. Дома, треба да го сторите тоа барем по секое второ шминкање, за да не им дадете време на бактериите да се размножат.

Што треба да избегнете?

Не вртете ги четките нагоре додека се мокри, бидејќи тоа на крајот ќе ја оштети нивната форма. Пред да ги ставите да се исушат, треба да им го вратите, што е можно побрзо, обликот кој го имале пред да ги намокрите. Никогаш не ставајте ги една над друга, туку убаво раширете ги. На тој начин, ќе се исушат рамномерно.

Како да го спречите развојот на бактерии?

Најдобар начин би било да исчистите сè – четки, блендери, сунѓери – по секоја употреба. Не користете ги директно на производите, наместо тоа, извадете го производот со шпатула или лажица и ова ќе спречи пренесување на какви било бактерии од една четка или сунѓер на производот. Затворете ја амбалажата веднаш, за шминката да не биде изложена на воздух подолго од потребното и да не апсорбира нечистотија од околината. Ова е особено точно за кремастите текстури како што се маскара, гелови, сјаеви, течни пудри и кремасти руменила. Се разбира, никогаш не споделувајте производи, четки и сунѓери со други луѓе. Не, ова не е само заради пандемијата. Не знаете како (и ако воопшто) тие се грижат за нив, дали можеби истекол рокот на траење и така натаму.

Како знаете дека четката треба да се замени?

По некое време, четките може да ја изгубат својата форма и влакната може да почнат да паѓаат. Некои влакна исто така ќе почнат да се истакнуваат и да ве боцкаат додека ги користите. Ова е знак дека треба да набавите нова.

Напиши коментар