Free zone

Дали секој од нас има двојник и какви се шансите да се сретнеме со него?

Честопати можеме да слушнеме дека секој од нас има двојник некаде на планетата. Што вели науката за тоа? Дали е можно такво совпаѓање и ако е така, каква е веројатноста?

Идејата дека некаде далеку има личност со која не споделуваме генетски материјал и која сепак изгледа идентично како мене, не е новина всадена во свеста на современиот човек под влијание на холивудските филмови – заинтригира многу генерации наши предци .

Овој фасцинантен концепт се враќа во египетската митологија, во која се појавува како опиплив „двоен дух“ кој ги носи истите спомени и чувства како и личноста на која ѝ припаѓа и е дел од човечката душа.

Големи тврдења за големи умови дека се сретнале со својот двојник се запишани во историјата: Гете напишал дека двапати го видел својот двојник како јава коњ, Мери Шели открила во писмото до пријателка дека нејзиниот покоен сопруг и поет Перси Шели видел маж кој бил идентични со него.

Без разлика дали сето ова е вистина или е плод на фикцијата, од време на време сме сведоци на појава на социјални мрежи за да дознаеме за луѓе од различни делови на светот кои изгледаат скоро како копирани фигури од светот на шоу-бизнисот или дека две идентични луѓе од различни континенти се наоѓаат благодарение на напредниот софтвер базиран на технологија за препознавање лице.

Најчесто споменувани примери се американскиот комичар Вил Ферел и тапанарот на Ред Хот Чили Пеперс, Чад Смит, за кои сите би помислиле дека се близнаци на прв поглед. Како е можно?

Веројатноста за тоа беше секако помала во времето на Гете, но со седум милијарди луѓе на планетата, не е невозможно да се сретнеме со некој што е физички неверојатно сличен на нас, сметаат научниците.

Биологот Теган Лукас од Универзитетот во Аделаида ги анализирал лицата на четири илјади луѓе, ги споредил и измерил осум специфични карактеристики (иако не откри кои), по што објави студија со нејзиниот тим во која тврди дека веројатноста за две лица ќе изгледаат идентично, овие осум карактеристики изнесуваат една милијарда.

Човечкото лице е извонредно уникатно.

Но, колку повеќе луѓе на Земјата, толку е поголема веројатноста дека ќе се повтори скоро идентична комбинација на гени и дека две лица кои не се во роднинска врска ќе имаат идентично лице.

И, навистина, ако обрнете внимание на лицата на минувачите додека шетате по улицата, можноста да видите повеќе од нив кои изгледаат слично или исто, е речиси непостоечка, додека пак секоја крава, мачка или верверица што ќе ја погледнете ќе бидат идентични.

Форензичар и експерт за препознавање лица на Универзитетот во Вашингтон, Даниел Подини, не верува во двојки, но признава дека ваквото совпаѓање е статистички можно. Тој забележува дека дури и во тој случај, нашето верување дека две лица изгледаат идентично, е под влијание на нашите искуства. Што всушност се случува во моментот кога ќе препознаеме лице?

Секој дел од нечие лице мозокот го регистрира како код, а врз тоа како го гледаме остатокот од лицето, влијае големината и положбата на очите.

Сепак, се случува дефинитивно две лица да изгледаат како да се, ако не и близнаци, барем близнаци.

Иако ваквите случаи се ретки, еден упорен човек успеа да најде дури 100 примери! Канадскиот фотограф Франсоа Брунел 12 години барал 12 пара двојници и пронашол дури двесте луѓе, кои потоа му позирале за уметнички проект, наречен „ Ние сме слични“.

Двојки од различен животен период, потекло, дури и етничка припадност и пол застанаа пред неговиот објектив прегрнувајќи се едни со други, како да правеа семејни портрети, како да не беа сосема странци. Самиот Брунел го најде својот двојник – тој тврди дека британскиот актер Роуан Аткинсон, односно Мистер Бин е најблиску до тоа.

Напиши коментар