Free zone

Древна јапонска мудрост која ќе ви го промени животот

Ако ги следите овие едноставни правила, вашиот живот радикално ќе се промени. Оваа јапонска мудрост ќе ве научи да најдете мир на умот, радост и среќа. Во овој бурен, хаотичен свет, среќата понекогаш изгледа како недостижна цел. Вистината е дека решението лежи во нас самите.


„Среќата не постои сама по себе. Тоа произлегува од вашите постапки “ – вели Далај Лама.

Уживајте во малите нешта
Малите задоволства, како што е будењето рано наутро, можат значително да влијаат на квалитетот на животот. Утрото е добро за размислување, за правење планови и нови идеи. Ова е одлично време од денот кога можете да одвоите време за себе. Целата поента е да научите да уживате во мали ритуали. Уживате во моментот или медитирате. Не случајно сите успешни луѓе стануваат пред зори.

Ослободете се од она што повеќе не ви треба
Честопати нашите фрустрации и страдања се предизвикани од чувството дека нешто ни недостасува – нов автомобил, часовник, гардероба или нешто слично. Но, пред да започнеме да посакуваме нешто, најдобро би било да се ослободиме од работите што веќе не ни требаат и да ја блокираме нашата енергија.

Првиот чекор кон едноставен и мирен живот е да се ослободите од сè што предизвикува стрес. Сепак, не станува збор само за отфрлање на материјалните работи. Тоа исто така значи да се ослободите од сите ментални товари.

Емоционално чистење
Неверојатно е какво олеснување може да ни донесе кога се соочуваме со проблем и плачеме, бидејќи солзите лекуваат.

Исто така, разговорот со друга личност за тоа како навистина се чувствуваме за нешто или за проблем што долго време нè прогонува работи на сличен начин. Тоа значи пушти се.

Ако сакаме да ја подобриме состојбата на нештата, да живееме лесно и слободно, мора да се откажеме од работите што нè оптоваруваат – дури и ако е неверојатно тешко. Во моментот кога ќе почнеме да се справуваме со непотребното, дозволуваме изобилство да влезе во нашите животи. Само тогаш можеме да станеме вистински слободни.

Сите започнуваме од нула
Друг заеднички принцип на јапонската Зен мудрост е дека сите големи работи се раѓаат од пепел. Сè што денес се смета за иновативно, некогаш беше само идеја.

Има бесконечни можности во секој од нас. Но, како да дознаете? Како да го извлечете максимумот од вашите можности? Сè започнува со активно зајакнување на самодовербата. Мора да верувате дека сте способни да постигнете големи работи и веќе сте на половина пат до успехот.

Ако сте писател, напишете повеќе. Ако сте уметник, сликајте повеќе. Не дозволувајте вашите соништа да згаснат само затоа што вашата самодоверба не е на високо ниво. Потрудете се, стремете се кон невозможното

Живејте овде и сега
Живееме во моментот – тука и сега. Колку и да размислуваме за минатото и иднината, всушност, сè што имаме е сегашноста. За да бидете вистински среќни, ослободете се од канџите на минатото и грижете се за иднината. Искористете го максимумот од овој момент.

Напиши коментар