Free zone

Древни јапонски правила за успех во животот

Ако ги следите овие едноставни правила, вашиот живот радикално ќе се промени. Оваа древна јапонска филозофија ќе ви помогне многу.

Можеме да научиме многу за среќата и успехот од античката јапонска мудрост и правила на живот, коишто строго се почитуваат.

Уживај во малите нешта

Малите задоволства, како што е будењето рано наутро, можат значително да влијаат на квалитетот на животот. Утрата се добри за размислување, за правење планови и за ковање нови идеи. Ова е одлично време од денот кога можете да одвоите време за себе. Целата поента е да научите да уживате во малите ритуали. Уживајте во моментот или медитирајте. Не случајно сите успешни луѓе стануваат пред зори. Размисли за тоа.

Ослободете се од она што повеќе не ви треба

Честопати нашите фрустрации и страдања се предизвикани од чувството дека нешто ни недостасува – нов автомобил, часовник, гардероба или нешто слично. Но, пред да започнеме да копнееме за нешто, најдобро би било да ги отфрлиме работите што веќе не ни требаат и да ја блокираме нашата енергија.

Првиот чекор кон едноставен и мирен живот е да се ослободите од сè што предизвикува стрес. Сепак, не станува збор само за отфрлање на материјалните работи. Исто така, тоа значи ослободување од сите ментални товари.

Емоционално чистење

Неверојатно е какво олеснување може да ни донесе кога се соочуваме со проблем и плачеме, бидејќи солзите лекуваат.

Исто така, разговорот со друга личност за тоа како навистина се чувствуваме за нешто или за проблем што долго време нè прогонува работи на сличен начин. Тоа се нарекува опуштање во вистинска смисла на зборот.

Ако сакаме да ја подобриме состојбата на нештата, да живееме лесно и слободно, мора да се откажеме од работите што нè оптоваруваат – дури и ако е неверојатно тешко. Во моментот кога ќе почнеме да се справуваме со непотребното, дозволуваме изобилството да влезе во нашите животи. Само тогаш можеме да станеме вистински слободни.

Сите започнуваме од нула

Друг заеднички принцип на јапонската Зен мудрост е дека сите големи работи се раѓаат од пепелта. Сè што денес се смета за иновативно, некогаш беше само идеја.

Има бесконечни можности во секој од нас. Но, како да дознаете? Како да го извлечете максимумот од вашите можности? Сè започнува со активно зајакнување на самодовербата. Мора да верувате дека сте способни да постигнете големи работи и веќе сте на половина пат до успехот.

Ако сте писател, напишете повеќе. Ако сте уметник, сликајте повеќе. Не дозволувајте вашите соништа да згаснат само затоа што самодовербата не е на високо ниво. Потрудете се, стремете се кон невозможното…

Живејте овде и сега

Живееме во моментот – тука и сега. Колку и да размислуваме за минатото и иднината, всушност, сè што имаме е сегашноста. За да бидете вистински среќни, ослободете се од канџите на минатото и грижете се за иднината. Искористете го максимумот од овој момент.

Напиши коментар