Celebrity

Гоку и „Змејската топка“ – Главниот јунак на ова легендарно дело е направел по ликот на Џеки Џен!

Цртаниот филм „Змејска топка“ ја воодушеви локалната публика за прв пат во раните 2000-ти.

Стрипот за Гоку првпат е објавен во 1984 година, а се објавуваше до 1995 година. Првиот цртан филм пристигна малку подоцна, а кај нас дури во 2000 година. Продолженијата на авантурите на момчињата херои продолжуваат да ја радуваат публиката ширум светот. Ви донесуваме интересни факти за „Змејската топка“.

Заплетот на оригиналната манга се базира на популарни видео игри. Идејата била да се создаде херој кој ќе треба да собира одредени предмети, како што е случајот во видео игрите.

Стрипот е создаден од јапонскиот уметник Акира Торијама, и заедно со ликот на Гоку, тој стана голема sвезда. Тој одлучил дека во цртаната серија, главниот лик ќе собира змејови топки. Било одлучено дека серијата ќе ги прикажува топките за собирање на Гоку и неговите авантури. Требало да заврши кога ќе ги собере сите топки. Предвиделе дека ќе им треба една година да ја раскажат таа приказна. Сепак, не биле во право. Гоку со години не се враќаше од своите авантури.

Важно е да се нагласи дека Гоку е создаден според ликот на Џеки Чен – кој тогаш беше најголемиот акционен херој на светот. Дури и некои сцени со борби се цртани по примерот на филмовите на Џеки Чен. Гоку ги искористи славните потези на Чен за да ги победи противниците.

Интересно е што повеќето борби во серијата се случуваат надвор од населените места. Ова е намерно, со цел да им се олесни работата на авторите. Значи, тие не мораа да цртаат улици, згради, луѓе или какви последици оставила оваа борба врз животната средина, што инаку би морале и што ќе им одземе многу време.

Сепак, многу фанови на мангата биле збунети од фактот дека Гоку, кој ја започнува приказната како момче, порасна за многу брзо. Торијами го сторил тоа затоа што му било полесно да црта борбени сцени со возрасен Гоку. Ова не го сакал неговиот асистент, кој сакал приказната да се развива побавно. Сепак, тој морал да ја прифати одлуката, што на крајот не наштети на квалитетот на работата.

Сериите „Змејска топка“ и „Змејска топка З“ се продадени во 156 милиони примероци во Јапонија. Дури 240 милиони примероци од оваа манга се продадени ширум светот. Така, „Змејската топка“ стана третата најпродавана манга во светот. Се здоби со огромна популарност кај домашната публика. Серијата е прикажана неколку пати, а подоцна и на локалната телевизија. Синхронизираните верзии на цртаните серии се продавани на касети.

Напиши коментар