Free zone

Имате лош ден ? Исчистете го домот и ќе се чувствувате подобро

Сите имаме оние денови во кои чувствуваме дека работите не одат според планот. Без разлика дали работата станала постресна, времето е мрачно или едноставно не се чувствуваме најдобро, тоа е сосема природно. Всушност, тое е сосема во ред. Никој не може да се чувствува одлично 100% од времето и тоа е разбирливо. Сеедно, кога се чувствувате помалку од фантастично, постојат работи што можете да ги направите за да се чувствувате подобро. И не, не зборуваме за натопување во бања или јадење слатки, па дури и релаксирачка масажа. Зборуваме за чистење. Можеби се чини прилично ирационално – зошто вршењето домашни работи ќе ви го подобри расположението? Според повеќе студии, чистењето и расчистувањето со вода може да направи чуда за нечие ментално здравје и целокупното расположение.

Чувство на контрола


Чистењето им дава на луѓето чувство на контрола над нивната околина. Гледајќи дека животот е полн со неизвесност и ситуации што се надвор од наши раце, што и да можеме да контролираме, значи многу за нас – вклучително и чистење. Ова е особено точно бидејќи нашиот дом е нашата главна средина, што го прави сè поважен за нашето ментално здравје. Дополнително, нередот може да ви го одвлече вниманието од видот и да послужи како потсетник за работите што не биле направени. Со други зборови, кога ја чувствувате таа ненадејна желба за чистење кога сте под стрес, постои вистинска причина зад тоа. За време на стрес, луѓето гравитираат кон повторувачки однесувања како чистењето.

Чистењето произведува ендорфин

Веројатно сте слушнале сè за тоа како вежбањето произведува ендорфин што помага во ублажување на вашето расположение. Па, истото важи и за чистење на куќата.
Се разбира, производството на ендорфин е фантастично за вашето ментално и физичко здравје. Ендорфините помагаат во ублажување на стресот, анксиозноста и депресијата. Како резултат, ќе се чувствувате помалку уморни, расположението ќе ви биде постабилно, ќе спиете подобро, па дури и ќе имате подобро самопочитување. Дури и пет минути аеробно вежбање, како чистење или чистење може да стимулира анти-анксиозни ефекти. Енергичното чистење на подови е одличено справување со негативните емоции додека сè уште согорувате енергија и го окупирате вашиот ум со задачата што ја имате.

Убави мириси ги прават луѓето среќни


Друг белег на чист дом е мирисот. Да, навистина е толку едноставно. Начинот на кој мириса вашиот дом може да има значително влијание врз вашето расположение. Одредени мириси можат да направат да се чувствувате посреќно, понергично, мотивирано и освежено. Значи, кога ќе купите средства за чистење следниот пат, проверете дали прво ќе ги почувствувате мирисот и видете што ви се допаѓа најмногу – тоа ќе направи разлика.

Подобрен фокус


Честопати, вашето ментално и емоционално здравје се покажува во вашите дневни задачи и рутини. Ова е особено точно кога станува збор за местото каде го поминувате поголемиот дел од времето, без разлика дали тоа е вашиот дом или канцеларија. Поради оваа причина, вашата околина во голема мера влијае на вашата способност да се фокусирате во текот на денот. Со други зборови, нередот дефинитивно ќе ви го одвлече вниманието и ќе ве стреси. Следниот пат кога ќе се чувствувате под стрес, тоа може само да произлезе од неуредна околина, па затоа е најдобро да направите некое чистење кога станува збор за тоа и ќе се чувствувате подобро за кратко време.

Напиши коментар