After Midnight

Како да препознаете нарцис?

„Патолошките нарциси имаат деструктивни последици за луѓето кои се во контакт со нив. Тие го надоместуваат основниот недостаток на нивната личност со заземање на супериорна позиција, а тоа е еден вид на одбранбен механизам “, откриваат психотерапевтите.
Тешко е да се биде во контакт и ментално да се преживее во тој вид на врска, бидејќи, како што вели, нарцисите немаат емпатија, немаат чувство на совест, имаат чувство на грандиозност и се вешти манипулатори.

„Тие се во состојба да почувствуваат љубов се додека таа љубов е врзана за нив самите. За нив сè е одлично шоу. Сè додека е поддржана идејата за нивната величина, грандиозност и важност, тие ќе можат да се преправаат дека се заљубени. Во моментот кога ќе доживеат критика, тие ја доживуваат многу трагично, како отфрлање “.

Најчесто, нарцисите биле жртви на големо психолошко, емоционално, па дури и физичко малтретирање, одбивање и незнаење. Нарцисот исто така може да стане презаштитена личност или личност што другите ја фалат без покритие, заклучуваат психолозите.

Цената на животот со нарциси е губење на индивидуалноста, самодоверба, ментална сила и целосна емоционална исцрпеност. Тие бараат целосен фокус на нив, тие се многу егоцентрични, во односите бараат партнер кој ќе биде потполно подреден на нив.

Тие се многу интелигентни и подмолни.

„Кога ќе почувствуваат дека нивниот партнер се оддалечува, тие се во можност да го повторат кругот на добро однесување што беше одигран. Бидејќи тие се исклучително шармантни и прилично интелигентни, тие се во можност да го свртат кругот во тоа убаво однесување неколку пати. Тие се способни да одглумат емоции, многу се вешти во ласкање и во потрага по слаба точка врз основа на која манипулираат и го придобиваат својот партнер. Кога ќе изгубат внимание, тие се фокусираат на новата жртва и ја оставаат партнерката збунета.

Освен што е ментално, нарцисот може да биде и физички насилен.

Постојат некои заеднички карактеристики помеѓу насилниците и луѓето со нарцисоидно нарушување.

“Ниска самодоверба, нестабилност (периоди на грдо однесување не се постојани. Има напнатост, насилство, потоа извинувања и сето тоа во циклуси), занемарување во детството, движење помеѓу грандиозноста и празнината, контролирачко однесување”.

Дали да останате во таква врска?

Бидејќи жртвите се согласуваат на сè помалку со текот на времето, тие стануваат сè повеќе ограничени и се согласуваат на повеќе и повеќе компромиси, се случува просветлување.

„Бидејќи нарцисот сака целосна контрола и сака да зависите исклучиво од него, не раскинувајте ја врската со семејството и блиските пријатели, бидејќи таа изолација е фатална за вас. Без оглед која е причината да не ги гледате соседите, без оглед дали ви е срам што сè уште сте во таа врска или затоа што вашиот нарцис бара грешки кај вашите најблиски, кога ќе ве изолира на перфиден начин, ќе останете без социјални и семејна поддршка.

Покрај тоа, додава тој, важно е да имаме јасни правила во нашите глави за тоа што е правилно и кои се границите на дозволеното кога станува збор за однесувањето на другите луѓе.

Кога ќе престанеме да си играме со нив и да застанеме со таа фантазија дека ќе ги спасиме, да се свртиме кон себе и нашите потреби и да ги обновиме пријателските контакти, ќе им станеме здодевни. Потребна им е публика, личност која ќе аплаудира и ќе се восхитува. Кога не го стори тоа, тој ќе најде нова жртва.

Ако одлучите да останете со оваа личност, без оглед дали го правите тоа од некоја ваша причина, треба да ги намалите очекувањата.

„Треба да заборавите дека Нарцисот вистински ќе ве разбере. Можете да натерате Нарцис да дојде некаде на време, но не можете да очекувате да се движи и да ве разбере ако речете, имате проблем на работа. Можете да зборувате за временската прогноза или спорт ако тој е заинтересиран, но нема да добиете од него суштинска емоционална или психолошка поддршка “.

Напиши коментар