Free zone

Како да се справите со тешки луѓе?

Не треба да ги оставаме да влезат под нашата кожа, само треба да научиме како да се справиме со нив. Начинот на кој се справуваме со тешки луѓе може да влијае на нашата работа, унапредување, па дури и на нашето здравје.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да ги надминете овие проблематични врски:

  1. Обидете се да не ги сфаќате работите премногу лично

Некои луѓе се тешки и тоа нема никаква врска со вас. Обидете се да не сфаќате ништо премногу лично, дури и ако коментарот е насочен директно кон вас.

Таа личност секако се така се однесува со сите. Ако премногу лично ги сфаќате ваквите коментари, справувањето со таа личност ќе изгледа уште потешко.

  1. Поставувајте прашања, наместо да давате изјави

Тешките луѓе честопати имаат силни ставови и мислења. Понекогаш тие се во право, но понекогаш може да бидат и погрешни, исто како и сите други. Кога ќе направат грешка, поефективен начин да ја истакнете е да им поставите прашања, наместо да дадете изјава за тоа.

Со поставување прашања, можете да му помогнете на лицето да препознае проблеми во неговата или нејзината позиција и ќе имате помал ризик од конфронтација.

  1. Имајте докази во писмена форма

Сигурно некогаш сте биле на состанок, обидувајќи се да посочите нешто, но добивате голем отпор од некоја тешка личност.

Во овие ситуации, секогаш користете пишана документација што ги поддржува вашите тврдења. Haveе имате многу поголем кредибилитет ако, на пример, посочите на некое истражување што го поддржува вашето мислење, отколку само да наведете кои се вашите причини за тоа.

  1. Обезбедете разбирање и комуникација

Ефективната комуникација е секогаш важна, особено кога сте соочени со тешка личност. Многу пати ќе се развие дебата поради нејаснотии во комуникацијата.

Кога некој зборува, внимателно слушајте и проверете дали ја разбирате поентата на таа личност пред да одговорите. Исто така, проверете дали другата личност ја разбира вашата поента.

  1. Користете соодветни фрази кога е потребно

Ако чувствувате дека има несогласување во комуникацијата, веднаш изјаснете се. Во овие ситуации, следниве фрази може да бидат корисни:

„Тоа не е она што го реков“

„Тоа не беше моето прашање“

„Дозволете ми да завршам“

„Ние го велиме истото“

  1. Користете „Јас“ наместо „Вие“

Изјавите што содржат „јас“ носат помал ризик отколку изјавите што содржат зборовите „Ти“ или „Ти“. Заменката во прво лице еднина не звучи како обвинение, па затоа луѓето се со помала веројатност да реагираат негативно.

На пример, наместо да кажете: „Никогаш не ми ја испративте таа е-пошта“, размислете да кажете: „Никогаш не сум ја добил таа е-пошта“.

  1. Одделете го проблемот од личноста

Кога разговарате за идеја што ја промовира личност со тежок карактер, обидете се да ја одделите идејата од таа личност. Особено, ако имате било какви проблеми, објасни дека загриженоста е поврзана со идејата. Да, тешките луѓе сигурно можат да бидат навредени, но тогаш е помалку веројатно.

Наместо да кажете: „Вашата идеја има некои проблеми“, кажете „Таа идеја има некои проблеми“. Исто така, ако лицето со тежок карактер ја коментира вашата идеја, одделете се од неа и погледнете ја објективно. Критиката на идејата помалку ќе ве вознемирува.

  1. Бидете наметливи, не невкусни

Не напаѓајте ја другата личност, туку едноставно кажете ги своите причини и аргументи. Не дозволувајте да бидете тепих, но исто така не бидете груби како другата личност. Само држете се до фактите и аргументите и останете професионални.

  1. Свртете ја ситуацијата

Ако некој рече: “Не можеме да го направиме ова”, прашајте: “Што можете да направите?” Ако таа личност рече: „Не можеме да бидеме подготвени до тој датум“, прашајте „Кога може да бидете подготвени?“ или “Кои фактори ве спречуваат да бидете подготвени до тој ден?” Само свртете ја ситуацијата.

  1. Изразувајте благодарност кога е соодветно

Дури и кога некој има тежок карактер, таа личност може да ви помогне да научите некои вештини или да ви даде сугестии. Ако тоа се случи, кажете ѝ на таа личност дека ја цените.

Само прво бидете искрени. Ништо не ги иритира луѓето повеќе отколку кога некој се обидува да им ласка. Ако ѝ заблагодарите на таквата личност, сторете го тоа со блага насмевка, бидејќи на тој начин вашите зборови ќе звучат поискрено.

Напиши коментар