Free zone

Како да се засакате себе си? – Полесно е отколку што мислите

Секој сака да биде сакан и почитуван како човек, но за да се случи тоа, пред сè е потребно да се биде доследен во чувството на љубов кон себе. Да се ​​сакате себе полесно отколку што изгледа…

Не се споредувајте со никој друг
Добро е познато дека секое човечко суштество е единствено и неповторливо, затоа од таа причина патот до целта е различен за секој од нас. Не правете непотребни споредби помеѓу себе и оние кои се со вас и не барајте „грешки“ кај другите.

На овој начин само ќе го ослободите чувството на фрустрација во себе, блокирајќи ги сите ваши вистински таленти или потенцијали. Секој од нас има различни искуства и врски, а споредбата е бескорисна.

Јадете го она што ви дава енергија
Запомнете, изгледот го рефлектира она што го чувствуваме, како и нашата способност да се сакаме себеси. Спортот и физичката активност не само што ја одржуваат кондицијата, туку носат и спокојство и здравје за да можеме да бидеме во хармонија со самите себе. Започнете да го сакате и прифаќате вашето тело какво што е.

Уживајте со вашите пријатели
Вистинските пријатели се засекогаш тука и во добро и во лошо. Научете да ги цените вашите пријатели и да им го нудите најдоброто од себе, за пријателството да трае вечно. Запомнете дека „кој ќе најде пријател, ќе најде богатство“, уште повеќе ако сакате да го живеете животот во потполност.

Најдете време за себе
Поминувањето на време со себе е можност да научите да се слушате себеси, да се цените себеси и да го задржите вашиот внатрешен мир за да се чувствувате добро. Ова е првиот чекор кон само љубието. По напорниот работен ден, не е погрешно да им кажете на пријателите или партнерот дека сепак ќе останете дома.

Излезете од зоната на удобност
Осмелете се да излезете од вашата зона на удобност, одете и откријте нови простори и места. Прошетајте низ непознати за вас места за да доживеете нови сензации, да се чувствувате живи и да продолжите да учите повеќе и повеќе.

Пуштете ги оние што ве повредиле
Запомнете: не е потребно да ги чувате покрај вас оние кои ви наштетиле. Нема ништо лошо во давањето можност и обид за разјаснување, но ако го направите тоа, а ситуацијата и понатаму се влошува, можеби ова не е решението.

Чувајте се
Емоционалната состојба зависи од физичкиот изглед на личноста и грижата што таа ја посветува на себе, на сопствената суштина. Нашиот изглед одразува кои сме внатре, не заборавајте на тоа. Грижата за вашето тело, а одржувањето во форма со спортот помага да се отстрани стресот и енергијата што произлегуваат од емоциите што не сме во можност правилно да ги метаболизираме.

Смејте се на себе
Грешките претворете ги во насмевка. Како? Не прифаќајте ништо премногу сериозно и имајте на ум дека грешките ви дозволуваат да научите. Постојат многу научни студии во кои се наведува дека насмевката е еден од најдобрите лекови што една личност ги поставила за да се ослободи од негативните емоции и стресот.

Исто така, запомнете дека насмевките генерираат благосостојба во вас и оние околу вас, а ова е првиот чекор да започнете да се сакате себеси.

Запомнете дека животот не е наменет за да им угодувате на другите
Прифатете се и сакајте се онакви какви што сте. Да се ​​сакаш себе си е полесно отколку што звучи. Имајте ги на ум зборовите на Буда: „Вие самите, како никој друг на светот, ја заслужувате својата љубов и посветеност“. Ние често се грижиме премногу за тоа што другите ќе кажат или ќе помислат за нашите постапки. Научете да игнорирате сè што ве условува.

Правењето добро ќе ви донесе добро
Кармата постои, тоа е божествен концепт кој нè учи да учиме од животот секој ден. Учите од една прекрасна фраза која вели: „Семето е посеано“.

Во минатото научив дека за да им помогнете на најблиските треба да бидете постојани во давање пример. Неопходно е да се преземе одговорност за она што го зборувате.

Напиши коментар