Free zone

Карневал во Венеција – секој може да биде некој друг барем на еден ден

Карневалот во Венеција првпат се одржал во 11 век. Наскоро стана симбол на „пловечкиот“ град. Сите клучни карневалски настани се случуваат во Арсенал (историски бродоградилишта во градот). Најдоброто место за да го видите карневалот е дефинитивно плоштадот Свети Марко. Овде ќе ги видите најдобрите маски и ќе ги направите најубавите фотографии.

Како и самата Венеција, карневалските свечености имаат долга традиција и историја. Историјата на карневалот е поврзана со победата на Венецијанската Република над Аквилеја во 1162 година. Се славела на плоштадот Свети Марко, а оваа прослава се смета за почеток на карневалот.

Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji

Носењето маски од почетокот на карневалот значело еднаквост, слобода, бегство од реалноста и уживање во пороците. Шармот на карневалот е во тоа што секој може да биде некој друг барем еден ден. Идентификувајте се со улогата што ја одбравте и уживајте во неа.

Тоа е период кога во текот на цели три недели на карневалот, со Венеција владеат маски, а баловите под маски се случуваат секоја вечер во раскошните венецијански палати.

Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji

Можете да ги почувствувате карневалската слобода и дух, кои ги празнувале античките Венецијанци во секој агол на градот. На плоштади, мостови, канали, во палати … нема место каде што нешто не се случува и што не живее за карневалот.

Низ историјата, носењето маски било дел од секојдневието на Венецијанците. Сепак, поради промискуитет, вандализам и криминал, властите и црквата честопати се обидувале да го забранат обичајот. На почетокот на 14 век имало забрани за носење маски.

Маскенбалите честопати биле забранувани, а тоа влијаело на развојот на самиот карневал. Од 1608 година, маските се дозволени само за време на карневали и на свечени собири. Бидејќи моралните вредности на Венецијанците биле сомнителни, биле пропишани и казни за кршење на овие правила.

Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji

Историјата на модерниот карневал започнува во 1979 година, кога карневалот стана една од главните и најинтересните атракции на Венеција. Ова е еден од најекстравагантните карневали во светот.

Маските се заштитен знак на Венецијанците и се од големо значење за нивната култура и историја. За оригиналните маски се верува дека ги изработиле венецијански мајстори, кои биле ценети уметници и имале голема репутација во општеството. До денес, останува традиција мајсторите да го почитуваат статутот од 1436 година. Статутот прецизно ги пропишува видовите маски, материјали и начини на производство.

Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji

Домаќините, облечени во раскошни венецијански костими, со музика, го започнуваат овој празник.

Најпознати се маските од баут, Морета и ларва.

Баут е маска што го покрива целото лице. Нема дупка во устата и претежно злато. Може да го покрие само горниот дел од лицето до образите, но сепак го крие идентитетот.

Karneval u Veneciji

Морета е овална маска со црно кадифе и превез, која обично ја носат жените при посета на манастири.

Ларва е типична венецијанска бела маска. Често се носи со триаголна капа на главата и наметка. Потеклото на зборот ларва е од латински збор што значи маска или дух.

Напиши коментар