Free zone

КОАЛА – Дали знаевте дека коалите спијат дури 20 часа на ден?

Коалите се австралиски торбари. Зборот „коала“ е изведен од абориџинскиот јазик, што значи „без вода“. Честопати се нарекуваат мечки, но немаат никаква врска со нив. Еве уште неколку интересни факти за овие многу интересни животни.

Коалите можат да ја чуваат храната во стомакот повеќе од 8 дена

Коалите се хранат првенствено со лисја од еукалиптус. За да добие повеќе енергија од оваа храна, коалата ферментира дел од она што го јаде во цревата. Фактите за коалата нè учат дека не ферментира лисја од еукалиптус во стомакот. Ферментација се јавува во делот по тенкото црево во процесот на варење во дебелото црево.

Коалите навистина сакаат само 30 од 600 сорти на еукалиптус
Иако има повеќе од 600 видови на еукалиптус, ова животно навистина сака да јаде само околу 30 од овие видови. Коалите сакаат да консумираат високо-протеински сорти на еукалиптус.

Чест мит е дека коалите јадат само лисја од еукалиптус. Коалите всушност јадат од голем број дрвја, вклучувајќи чајно дрво и багрем. Сепак, исхраната на коалите се состои првенствено од лисја од еукалиптус.

Коалите добиваат многу вода што им е потребна од храната што ја јадат. Женките можат да преживеат само со вода од лисјата што ги јадат! Ова е еден од најневеројатните факти за коалата. Сепак, мажјаците треба да пијат малку повеќе вода отколку што добиваат преку храна.

Коалите спијат 20 часа на ден
Се смета дека само мачките навистина знаат да дремнат, но не! Фактите за мачките ни кажуваат дека мачките спијат до 16 часа на ден. Но, коалата победи на ова натпреварување. Коалите спијат подолго од мачките, дури 20 часа на ден!

Ова се должи на исхраната на коалата која е слаба со хранливи материи. Ова животно се прилагодило да троши многу малку енергија. Еден од начините на кои таа го прави ова е хранење само 4 часа на ден. Останатото време таа одмара и одмара.

Што се однесува до барањето место за спиење, тоа не е проблем за коалата. Повеќето коали ќе јадат и спијат на исто дрво. Можеби ова објаснува зошто коалите се фотографираат толку често. Тие се на исто дрво повеќе од еден ден и не се движат многу.

Коалите се раѓаат само 30 дена по зачнувањето
Коалите се, како кенгурите, широки и имаат краток период на бременост. Ова значи дека бебињата се раѓаат релативно брзо по зачнувањето и се многу помалку развиени во споредба со новороденчињата на други големи цицачи. Коала се раѓа само 33-35 дена по зачнувањето.

Кога се раѓа коала, таа е слепа и без влакна. Сепак, мајката коала има торба во своето тело што го штити новороденчето додека се развива уште 6 или 7 месеци. Торбата содржи и мајчино млеко, со кое коалата ја започнува својата исхрана.

Западњаците ја откриле коалата во 1798 година
Многу митови и легенди од абориџинската култура во Австралија се темелеле на ова животно. Поради недостаток на движење, останување во едно дрво цел ден и спиење 20 часа на ден, коалите биле лесен извор на храна.

На почетокот, коалата требаше да биде мечка, а нејзиното научно име беше „phascolarctos cinereus“, што значи „сива широка мечка“. Подоцна беше препознаено дека коалите биле дел од специјална група животни кои се наоѓале главно во Австралија и Нова Гвинеја, познати како торбари.

Напиши коментар