Free zone

Краток водич: Како да го добиете она што го сакате

Ќе го добиете она што го сакате затоа што вредите

Сакате нешто силно, но не можете да го добиете? Еве брз водич што ќе ви даде насоки како да го добиете она што навистина го сакате – затоа што го заслужувате тоа.

Знаете колку вредите, дали свесни за тоа? Дали би било добро да го добиете она што секогаш го посакувавте? Постојат трикови за да му покажете на „светот“ кои сте навистина и колку вредите. Без оглед на тоа дали е важна улога во училиштето и голема одговорност, во секој случај, потребно е да ѝ покажете на околината кои сте всушност и зошто мора да ве ценат.

Знаете колку вредите
Ако сакате другите да го знаат тоа, мора да бидете свесни за себе и за своите квалитети. Ако не верувате доволно во себе, тоа ќе биде многу тешка работа. Во такви случаи, полесно е да ги покажете вашите слаби страни отколку вашите јаки страни, што може да биде фатално за вас.

Треба да научите да ја користите својата сила на вистински начин и да ги потиснувате вашите стравови што е можно повеќе за да не ве надминат. Самосвеста е основа на сè и околината ќе ви верува многу повеќе ако види дека сте максимално сигурни во себе.

Разговор
Комуникацијата ви дава можност да се промовирате на вистински начин. Ќе се стекнете со доверба, а со тоа и околината ќе ве цени повеќе.

Ако сакате да покажете колку вредите на вистински начин, најдобриот начин да го направите тоа е да напишете нешто за себе. Подгответе мотивационо писмо и препораки што ќе ги потпишат и одобрат наставниците во училиштето.

Поставете цели
Многу луѓе често ги надминуваат зацртаните цели за никогаш да не ги постигнат. Некои летаат превисоко, па паѓаат ниско, а некои целосно се оддалечуваат од она што си го поставиле за себе.

Целите треба да бидат конкретни, мерливи, временски засновани и реални. Кога тие се мерливи, има поголема шанса да се види колку напредок сте постигнале.

Мото
Како прво, треба да знаете кое е вашето мото, таа една реченица што ќе ве води на вистинскиот пат и ќе биде вашата ѕвезда-водилка во понатамошниот напредок. Тоа е јадрото на сè кон што се стремите и компас за патувањето пред вас.

Силна дикција
Ако сакате да оставите впечаток како говорник, мора да имате добра дикција. Силниот говор ве издава како многу силна личност која ништо не може да ја скрши. Речениците започнуваат со: мислам дека, според мое мислење. Секој јавен настап треба да биде дизајниран и да ги покажува сите ваши квалитети.

Напиши коментар