Free zone

Местото кадешто живее Дедо Мраз – Ѕирнете во најмагичното селце на светот!

Верувале или не во убавиот дедо кој носи подароци за деца, ако сте љубител на снег и мраз, ова место на Северот од Финска мора да го посетите.

Не само што ќе ве обземе новогодишно расположение од моментот кога ќе стапнете во Рованиеми, туку ви гарантираме дека ќе бидете воодушевени од многуте други атракции што ги има.

Можеби сте за возење со санки низ снежните шуми, чаша топло чоколадо со рум во топлите колиби или едноставно сте таму заради неверојатниот поглед иглоа, кои најдобро ја следат играта на разнобојните светла на небото или поларната светлина.

Рованиеми е всушност административен главен град и трговски центар на најсеверната финска провинција Лапонија. Сместен е на околу 6 километри јужно од Арктичкиот круг и се наоѓа помеѓу ридовите Унасавара и Коркаловара, на сливот на реките Кемијоки и Оунасјоки.

Оваа туристичка атракција привлекува повеќе од половина милион луѓе годишно. Оригиналниот дом на Дедо Мраз лежи во мистериозното место Корватунтури во Лапонија. Бидејќи точната локација е тајна, позната само на малкумина избраници, Дедо Мраз одлучи да основа канцеларија во Рованиеми, главниот град на Лапонија, во 1985 година. Сепак, Рованиеми го доби статусот на официјален град на Дедо Мраз во 2010 година.

Сепак, не било сè секогаш толку чудесно и одлично. Според порталот visitrovaniemi.fi, ова симпатично селце било целосно срамнето со земја за време на Втората светска војна.
Во 1950 година, Еленор Рузвелт, сопругата на американскиот претседател Френклин Д. Рузвелт, дошла во посета на Рованиеми, за да биде сведок на процесот на обновување. Таа сакала да го посети Арктичкиот круг, а претставниците на Рованиеми побрзале да изградат кабина на осум километри северно од градот. Кабината го одбележа раѓањето на селото на Дедо Мраз, која постои и денес, веднаш до главната пошта на Дедо Мраз.

Денес, „Селото Дедо Мраз“ е една од најголемите туристички атракции во Лапонија, особено за оние кои сакаат да го прослават Божиќ тука и да ги поминат празниците што ќе ги паметат цел живот.

Може да се сместите во иглу хотели, или викенд одморалишта, а цените на ноќевањата се движат од 140 евра па нагоре. Во текот на денот, уживајте во возење со моторни санки или санки кои ги влечат ирваси или пак, да ги посетите животните во зоолошката градина Елвен.

Од 1985 година, Дедо Мраз добил 18 милиони писма од 199 земји, со што главната пошта на Дедо Мраз станала задолжителна станица. Веселите поштенски џуџиња со задоволство им служат на клиентите цела година, што е вистинска пошта управувана од Posti, националната поштенска служба на Финска.

Секое писмо испратено од тука добива посебен печат на Арктичкиот круг, кој не е достапен на друго место, така што вашите честитки ќе бидат навистина уникатни.

Температурите се движат од нула степени до минус 3 во просек, а најниската досега измерена е -38 степени, во 1999 година, иако метеоролошките станици во близина измериле дури -45 степени. Сепак, и покрај фактот дека Рованиеми доживува поларен ден помеѓу 7 јуни и 6 јули (30 дена), тој не доживува поларна ноќ. Сепак, сонцето едвај изгрева над хоризонтот во текот на зимата.

Значи, ако сакате да ја почувствувате магијата на празниците на некое друго место, одете во Финска.

Едно е сигурно – секој што бил тука едвај чекал да дојде повторно.

Напиши коментар