Free zone

Мислите дека не сте привилегирани во животот? Размислете повторно

Без разлика дали сме свесни за тоа или не, сите ние сме на одреден начин привилегирани. Ако го читате овој текст, тоа значи дека имате пристап до Интернет и уред на кој можете да го читате, додека има луѓе во светот кои би биле среќни да имаат таква можност.

Еден корисник на Reddit го замолил тимот да наведе неколку привилегии што ги имаат многу луѓе, дури и без да бидат свесни дека се привилегирани. Темата брзо стана вирална, а некои од одговорите се навистина тешки за читање.

 1. Не знаете како изгледа воена состојба.
 2. Имате прифатлива медицинска нега.
 3. Имате кревет.
 4. Живеете без хронична болка.
 5. Се чувствувајте безбедно во вашиот дом (без страв од паразити или провалници).
 6. Можете да се држите за рака со вашиот партнер во јавноста без да бидете судени или нападнати.
 1. Имајте пристап до свежа вода.
 2. Имајте семејство што ве сака.
 3. Можете да се туширате секој ден.
 4. Имајте покрив над главата.
 5. Здрави сте.
 6. Ги имате сите сетила.
 7. Имате пријатели.
 8. Имајте можност да се едуцирате.
 9. Во врска сте со некој што го сакате.
 10. Можете да одите.
 11. Се чувствувате безбедно додека одите по улицата.
 12. Имајте здрави заби (или барем достапни стоматолошки услуги).
 13. Живеете во развиена земја.
 14. Способни сте да работите

Напиши коментар