Free zone

Најдобриот пријател на секоја фризура е лакот за коса – Но, дали го користите правилно?

Најдобар пријател на скоро секоја фризура е лакот за коса.

Ние го користиме кога сакаме фризурата да остане недопрена.

И со тоа ги задржуваме дури и најнепослушните прамени.

Но, дали правилно го користиме?

Најважно е да запомниме дека ни треба лак за да ја поправиме саканата фризура.

Треба да се избере внимателно, фокусирајќи се на марката (дадете предност на оние што се тестираат), запомнете ги шишињата (во зависност од тоа колку често користите лак), аромата (ова е исто така важно) и посакуваниот резултат (различен степен на фиксација).

Лакот не е избран според видот на косата, како што тоа го правиме со производи за нега, креми и гелови кои се нанесуваат на влажна коса.

Постојат неколку видови на фиксација. Ако сакате фризурата да може да се движи, а лакот да не се лепи на косата, лесен степен на фиксација ќе ви одговара. Ако ви треба гаранција за формата и резултатот во текот на целиот ден, тогаш ви треба силен лак. Лаковите кои имаат исклучително силна способност за фиксирање се погодни за правење посложени фризури.

Можете многу лесно да ја исушите косата со лакот, и во тој случај, таа ќе стане кршлива и безживотна. Сето ова се случува затоа што лаковите содржат алкохол. И затоа е потребно да ја навлажнете косата со средства за нега (маски, мелеми и спрејови) пред употреба. И не користете го повеќе од двапати на ден, што е сосема доволно за да се одржи посакуваниот ефект.

Ако косата ви се лепи затоа што сте нанеле премногу лак, обидете се да ја исчешлате, а ако тоа не ви помогне – измијте ја.

Лакот се нанесува на сува коса со држење на растојание од 15-20 сантиметри. На овој начин ќе избегнете лепење на косата.

За да додадете волумен на коренот, префрлете ја косата преку главата, држете ја со рацете и нанесете малку лак.

Напиши коментар