Free zone

Науката за привлечност го тврди следново: Мажите потсвесно ги бараат овие 8 работи кај жената!

Кога мажот ќе почувствува силна привлечност кон некоја жена, тие првични бранови на заинтересираност можат целосно да го соборат. Честопати таа прва искра на привлечност изгледа необјаснива или понекогаш бесмислена, но вистината е дека привлечноста никогаш не е случајна. Науката може многу да објасни зошто чувствуваме дека силно е привлечено она што го чувствуваме за некоја личност. Како што се претпостави, дури и кога не е свесен за тоа, мажот се интересира за жена која има одредени квалитети биолошки обележани како здравје и плодност. Еволутивно, мажот потсвесно бара партнер за неговата улога во опстанокот на човечката раса, исто како што жената бара потентен партнер.

Според студиите и истражувањата, мажите во потенцијална партнерка ги бараат следниве осум работи:

1. Привлечноста е во колковите.

Студија објавена во „Journal of Personality and Social Psychology “ откри корелација помеѓу бројот на деца што ги имала една жена и големината на нејзините колкови. Се утврдило дека жените кои родиле повеќе деца, во просек, имале поголем обем на колк, и воопшто, жените со облини и фигура на песочен часовник биле оценети како многу попривлечни за машкото око поради знакот „плодност“. ” Ова објаснува зошто жените со облини како Џенифер Лопез и Бијонсе се оценети како најатрактивни на планетата.

2. Сè е во поврзано со симетријата.

Машката биологија е фиксирана на симетријата, бидејќи тие ја користат како потсвесно средство за привлечноста на партнерот.

Постојат неколку различни теории зошто е тоа така. Некои истражувачи веруваат дека симетријата на женското лице / тело е индикација за целокупното здравје. Други веруваат дека бидејќи се симетрични, сликите полесно се обработуваат визуелно, нашиот мозок е „наместен“ за да покаже предност на оваа одлика.

3. Женската коса е моќен афродизијак

Ако некогаш сте мислеле дека мажите претпочитаат жени со подолга коса, се лажете. Според студија објавена во списанието Human Nature, начинот на кој жената ја носи косата влијае на тоа како мажот ја гледа. Мажите ги оценија жените со подолга коса како поздрави и попривлечни. Всушност, ако жената веќе била привлечна, нејзината должина навистина не влијаела на тоа како мажите гледаа во неа.

4. Црвениот кармин е добитна комбинација.

Жените долго ги црвеа усните или додадоа сјај на образите за да ги направат попривлечни за мажите. Неодамна објавената студија докажува дека покажувањето предност на црвената боја е однесување карактеристично за мажите воопшто, како и за целото животинско царство, особено приматите.

Според истражувањето, се чини дека оваа привлечност кон црвената е поврзана со женскиот циклус. Истражувачите забележале дека женските мајмуни навистина поцрвенеле за време на овулацијата и дека нивните машки партнери реагирале на таа промена. Покрај тоа, истата привлечност беше забележана кога на мажите им беа презентирани слики од жени со црвен кармин или во црвен фустан. Црвената боја е дефинитивно секси!

5. Начинот на кој мирисате.

Иако можеби звучи малку чудно, мажот ќе го привлече жена поради начинот на кој мириса. Иако многумина знаат дека феромоните се хормони со многу специфичен мирис, науката што стои зад привлечноста не е општо познато.

Истражувањата откриле дека женскиот циклус директно влијае на феромоните што ги емитира. Во зависност од периодот на женскиот циклус, мажите се попривлечни за неа само поради феромонот што го рефлектира.

6. Јасен и здрав поглед

Кога ќе прашате кој било маж што смета дека е привлечно за една жена, речиси и да се очекува од него да ги  коментира очите на жената. Постои вистинска причина да се стави толку многу акцент на очите на луѓето што нè привлекуваат, не само затоа што тие го претставуваат огледалото на душата. Мажите повеќе ги привлекуваат жени со јасен, силен поглед. Бојата не е толку важна како ефектот на изгледот. Оваа компонента е исто така од еволутивна природа, бидејќи на бистрите очи гледа како на здравје, додека тажните или сувите очи се поврзани со стареењето.

7. Полни усни.

Полните усни се знак на самодоверба (особено на социјалните мрежи во последните неколку години), и на нив се гледа како на привлечна карактеристика на жените. Веќе знаеме дека бојата на женските усни е важна, но тоа не е единственото нешто што мажите го бараат во партнерката заради потенцијална љубов.

Едно истражување открило дека по запознавањето со нова жена, мажите поминуваат околу половина од своето време набудувајќи ги нејзините усни. А, кога станува збор за привлечноста на жените што ги запознале, мажите ги оцениле жените со поцелосни усни како попривлечни. Науката што стои зад оваа привлечност ја следи темата – мажите го привлекува изгледот што претставува здравје, а полните усни се гледаат како физичка одлика на здрава жена.

8. Вашиот глас му звучи добро

Не е сè во начинот на кој изгледате. Човечкото уво, исто така, игра улога во одредувањето колку е привлечен некој. Како и кај мажите, женските гласови се менуваат со возраста. Како што нивото на естроген се намалува со возраста, тонот на женскиот глас се намалува и се продлабочува. Мажите повеќе ги привлекуваат жени со повисок тон на глас. Оваа склоност е поврзана со младоста, бидејќи помладите жени имаат тенденција да имаат повисоки гласови, а перцепцијата е дека помладата жена е здрава (и веројатно поплодна).

Се разбира, луѓето не се исклучиво програмирани да ги прават овие работи. Не претпоставувајте премногу брзо дека која било од овие физички одлики ќе ве доведе до одлична љубовна врска. Начинот на кој изгледате, мирисате и гласот се само неколку парчиња од мозаикот. За градење на успешна и квалитетна врска, мора да се вложите заедно со вашиот партнер и со здружени сили да ја комплетирате сложувалката.

Напиши коментар