After Midnight

Не е лесно: Извинете се на саканата личност без да започнете нова кавга

Понекогаш навистина не е лесно да се каже – извини ! Дури и почесто „извини“ не е доволно, бидејќи, како што знаете, делата се секогаш помоќни од зборовите. И иако никој не сака да се извини, понекогаш е потребно за да може врската да продолжи. Кога ќе сфатите дека не сте биле во право за нешто и дека треба да и се извините на вашата сакана, треба да имате предвид неколку работи, за извинувањето да биде ефективно и што е најважно – прифатено.

Бидете искрени
Секое извинување е секогаш полесно да се прифати кога доаѓа од срце и кога на лицето навистина му е жал за она што го кажала или направила. Ако личноста со која сте во врска ве познава доволно добро, таа ќе знае колку сте искрени и ова ќе се одрази на влијанието на вашето извинување. Доволно ќе биде да ве погледне и да разбере дали навистина мислите на тоа што го зборувате. Па кога се извинувате, обидете се да бидете што е можно поискрени.

Поедноставете го извинувањето
Знаете дека жените ги наоѓаат зборовите полесно и подобро. Нивните монолози можат да траат на неодредено време, но тоа не е потребно кога сакате да и се извините на вашата подготвена личност за вашите постапки. Не комплицирајте го извинувањето. Бидете сигурни дека ќе ја ставите целата работа во неколку зборови, за тој полесно да може да разбере што му зборувате.

Не користете го зборот „но“
Ако го користите зборот „но“ во извинувањето, треба да знаете дека нема да заврши добро. Жените можат да кажат извинете, но редовно го додаваат познатото „но“ потоа. Тоа всушност служи како оправдување за нивното дејствување, кое автоматски го негира нивниот напор да кажат – извинете. Зборот „но“ брише се што е позитивно што сакавте да кажете со зборот – извинете.

Не го претворете извинувањето во нова кавга
Запомнете каква е вашата мисија и не дозволувајте да го претворите извинувањето во друга дискусија. Понекогаш се случува извинување, повторно да доведе до започнување на темата што ја предизвика кавгата. За да го избегнете тоа, едноставно кажете дека ви е жал и бидете подготвени да започнете друга тема.

Напиши коментар