Free zone

Некој ПОСТОЈАНО Ви кажува дека сте тивки и повлечени и тоа Ви оди на нерви? Одговорете им на некои од овие духовити начини

Не е навреда, но може да стане иритирачки ако тоа е нешто што луѓето околу вас постојано го истакнуваат, а вие сте само таква личност.

Секој што е посмирен човек е свесен за оваа одлика и нема потреба другите да ја истакнуваат или нагласуваат. Особено луѓе кои ве познаваат само неколку минути. Замолчете ги следниот пат со некои од овие духовити одговори.

1. „Попрво би бил/а тивок/ка отколку груб/а како тебе“

Повеќето луѓе дури и не сфаќаат дека се груби и иритантни кога прашуваат или коментираат дека сте тивки и не зборувате многу. Не го менува фактот дека тие се груби, но на овој начин еднаш ќе им покажете дека не е во ред да им кажувате на луѓето. Кога се чувствувате особено лути затоа што повторно слушате такви коментари, ова е малку див одговор што може да го дадете, а никој не очекува.

2. „Јас сум тивок/ка само околу луѓето што ми одат на нерви“

Тоа ќе ги спушти. Факт е дека повеќето луѓе кои се срамежливи, се такви само кога се меѓу нови луѓе, тие нема да бидат такви во нивното друштво. Или кога некој им оди на нерви со својата приказна. Така ќе ја кажете вистината, но на малку бомбастичен начин.

3. „Не трошам зборови на неважни луѓе“

Ако не се чувствувате пријатно во нечие друштво или овие луѓе ви се здодевни и иритантни, знаете дека повеќе нема да ги видите и сакате само да си заминат, ова е уште еден малку подив начин на кој можете да им одговорите. Затоа што понекогаш не можете да бидете љубезни. И на овој начин сигурно ќе оставите впечаток.

4. „Јас сум ваков од денот кога ми се случи несреќа“

Ако не сте личност што ќе каже нешто малку навредливо и диво како овие претходни одговори, свртете сè на шега. И тоа е еден од најубавите начини за справување со вакви коментари. Можете да го кажете ова за да разберат дека се шегувате или да го кажете со најсериозниот израз на лицето ако сакате малку да ги исплашите.

5. „О, дали можеш да ме видиш?’

Друг забавен одговор што ќе ги насмее луѓето околу вас е и овој. Затоа што понекогаш ништо попаметно не ви паѓа на ум.

6. „Никој не планира убиство на глас“

Ова е веројатно одговорот што ќе ги натера да ја свртат главата кон вас и да ги прекинат другите разговори. Луѓето или ќе се смеат или ќе мислат дека сте уште поголем чудак, но еј, барем ќе ве остават на мир, а кој ќе препознае колку е добар одговорот, може да биде вашиот нов пријател.

7. „А ти зошто си толку гласен/на?“

Кога некој ќе ве праша или коментира нешто на што нема краток или едноставен одговор, фрлете го истото контра-прашање.

8. „Претпочитам да слушам (така многу се учи за луѓето)“

Ова е едноставна изјава која никој нема да ја доведе во прашање многу или она што ќе направи драма или ќе привлече дополнително внимание кон вас, а понекогаш тоа е токму она што го сакате.

Напиши коментар