Free zone

Неколку причини зошто не смеете да одите на спиење со мокра коса – Последиците може да бидат ужасни

Хипотермија – ако во просторијата има промаја или паѓа температурата во текот на ноќта, веројатно ќе имате полош сон од вообичаеното.

Ослабување на имунитетот – Покрај тоа што ќе се чувствува непријатно, хипотермијата може да го ослаби и имунитетниот систем на организмот. И покрај тврдењето дека обичната настинка може да биде предизвикана само од вирус, постојат докази дека високата влажност во комбинација со ниски температури може да придонесе за тоа. Ова е затоа што ладењето на телото ги стеснува крвните садови кои носат бели крвни клетки, кои мора да се борат против инфекциите. Следствено, природната одбрана на телото е ослабена и поверојатно е дека лицето ќе се разболи.

Бактерии – Комбинацијата на топлина и влага создава идеални услови за брз раст на бактериите. Замислете колку бактерии ќе се појават на вашата перница додека спиете со мокра коса. Дури и менувањето на навлаките често, не може да биде доволно за да спречите тоа да се случи, бидејќи некои од бактериите влегуваат во перницата.

Главоболка – Растот на бактериите пак доведува до зголемување на циркулацијата на крвта во погодената област, бидејќи телото ќе се обиде да се ослободи од нив на кој било начин. Ова ќе предизвика зголемување на притисокот а, како резултат на тоа, главоболка.

Првут – Спиењето со влажна коса го лишува скалпот од неговата природна бариера за липиди, која се апсорбира во постелнината и перницата заедно со вишокот на влага. Недостаток на заштитен слој на кожата, во комбинација со зголемен раст на бактерии и развој на габи, создава првут.

Проблеми со стилот – Многу девојки се запознати со ситуацијата кога легнале со мокра глава, а следниот ден не можеле да се справат со изгледот. Тоа е затоа што стајлингот е веќе завршен – во сон. Влажната коса е извиткана, постепено се суши и останува фиксирана во оваа позиција. За да ја поправите косата, ќе мора повторно да ја измиете.

Напиши коментар