After Midnight

Никој не е совршен: Како да ги прифатите (незначителните) маани на вашиот партнер?


Психолозите често ја нагласуваат важната улога на прифаќање на слабостите на партнерот во остварувањето здрава љубовна врска.

Никој не е совршен и сите имаме свои маани. Сè додека овие недостатоци не ни се закануваат и не се извор на големо незадоволство или несигурност, ние едноставно треба да ги прифатиме.

  1. Испитајте ја сериозноста на недостатоците на вашиот партнер

Честопати нè нервираат некои аспекти на личноста на нашиот партнер кои не се баш премногу важни. Нашата фрустрација тогаш расте, но мора да се запрашаме дали е оправдано во однос на тоа колку навистина се значајни недостатоците на партнерот. Ако вашиот партнер е емоционално сигурен и ги има сите други фундаментални квалитети што ви се многу поважни, тогаш едноставно игнорирајте ги споменатите ситници.

  1. Прифатете ги сопствените недостатоци

Првиот чекор во прифаќањето на недостатоците на вашиот партнер е сознанието дека и ние ги имаме. И можеме да го иритираме партнерот со некои наши навики или карактеристики. Во моментот кога ќе се фокусираме на неговите недостатоци, забораваме дека и ние не сме совршени. Ние секогаш ја гледаме ситуацијата од наша перспектива, но понекогаш е добро да ја разгледаме ситуацијата и од нашиот партнер, за да можете полесно да го разберете неговото однесување.

  1. Размислете зошто одредени маани на партнерот толку многу ве нервираат

Тие може да ве потсетат на минатите лоши љубовни искуства и да ги активираат старите чувства во вас. Во тој момент вие всушност не реагирате на однесувањето или личноста на вашиот партнер, туку на меморијата и претходните настани, т.е. луѓе во вашиот живот.

  1. Не принудувајте го вашиот партнер да направи незначителна промена

Нормално е да очекувате од партнерот да промени некоја форма на лошо однесување што негативно влијае на вас, него или вашата врска. Ова се големи, важни и значајни промени што можат да ја подобрат aубовната врска. Сепак, не можеме да очекуваме човек да промени сè само заради нас, а особено да не менува некои ситници што воопшто не не загрозуваат, туку само повремено ни влегуваат во нерви. Не заборавајте дека некои навики или однесувања се резултат на вредностите на вашиот партнер кои можат да бидат различни од вашите. Во тој случај, треба да размислите дали сакате да бидете со личност која не ги споделува вашите вредности или не ви пречи да бидете различни.

Напиши коментар