Free zone

Одлични книжевни класици кои имаат помалку од 200 страници

Точно е дека сите се надеваме на подобро време и шанса да видиме некого на отворено и да поминеме што повеќе време на сонце, но исто така и читањето книги секогаш е добредојдено.

Читањето е нешто што може да се направи надвор, на клупа или на друго место во природата. Еве неколку предлози за вас.

Џон Стајнбек – За глувци и мажи (107 страници)

Штајнбек е некој чие име го поврзуваме со пообемни и описни романи, но тука тој раскажа многу импресивна и трогателна приказна на нешто повеќе од сто страници.

Може да биде вовед во неговото пишување, но и откривање на неговата генијалност во нешто пократка форма.

Џорџ Орвел – Животинска фарма (112 страници)

Да, знаеме дека оваа книга е скоро неизбежна на многу списоци, но секогаш вреди да се стави како препорака за некој што не ја прочитал.

Сè уште моќна и релевантна како кога се појави, оваа алегорија е нешто што треба да се најде на полиците на секој дом.

Артур Конан Дојл – Баскервилскиот пес (112 страници)

Фановите на Шерлок Холмс не беа задоволни кога Сер Артур Конан Дојл го „уби“ својот светски познат детектив, па реши да го врати во овој роман.

Без оглед кои биле неговите мотиви за пишување на оваа приказна, таа е повеќе од задоволувачка и претставува неизбежен дел од митологијата и карактерот на Холмс.

Албер Ками – Странецот (123 страници)

Можеби не ви се допадна кога го читавте како задолжително четиво, но оваа книга дефинитивно остава посилен впечаток на второ читање, подоцна, кога сме малку позрели и поискусни.

На страната на споредбата со многу други култни дела на литературата, поентата тука е дека општеството се свртува против оние кои не сакаат да ја играат својата игра и кои се издвојуваат по различното однесување.

Џ. Г. Балард – Потонатиот свет (158 страници)

Балард носи книжевна дистопија во која светот, поради глобалното затоплување и климатските промени, целосно се сврте против човечката раса и во која природата има приоритет.

Колку повеќе време поминува, толку повеќе оваа страшна приказна добива на тежина поради сегашните климатски промени, но секако е книжевно дело вредно за вашето време.

Кнут Хамсун – Глад (158 страници)

Првиот роман на норвешкиот нобеловец е многу важен за литературата, бидејќи подоцна влијаеше на многу писатели, вклучувајќи ги Кафка, Џојс и Хенри Милер.

Книгата следи еден млад писател кој се обидува да постигне успех во литературата по секоја цена, дури и по цена да живее во крајна мизерија.

Филип К. Дик – Убик (191 страница)

Можеби е подобро запознат со другите книжевни дела благодарение на филмските адаптации, но овој роман не треба да се занемари.

Тешко е да се објасни заплетот без да се влезе во премногу детали, но постојат елементи препознатливи за овој писател – необичен проток на време, заговори на разни организации, одвојување на физичкиот и менталниот простор и многу други.

Напиши коментар