Free zone

Ова се најдобрите филмови за новинари и новинарство!

Професијата новинар воопшто не е лесна, особено кога пристапот е крајно искрен и темелен. Постојат многу филмови кои сведочат за тоа, а подолу се 10 примери.

Граѓанинот Кејн


Ремек-делото на Орсон Велс се смета за едно од најдобрите филмски остварувања досега. Приказната е делумно заснована врз животот на новинарскиот гигант Вилијам Рендолф Хирст. Подоцна работел во радио и телевизија, а лекцијата на филмот е за гордоста и добрите намери.

Мрежа


Култната сатира всушност ја критикува целата медиумска индустрија. Темата на филмот е ставена во контекст на непостоечката телевизија УБС, чиј рејтинг рапидно опаѓа. Очајниот водител дознава дека наскоро ќе добие отказ, но неговите неочекувани реакции за време на шоуто одеднаш ја враќаат неговата популарност и гледачи.

Добра ноќ и среќно


Историската драма зборува за дебата помеѓу антикомунистичкиот сенатор Џо Мекарти и ценетиот новинар на Си-Би-Ес, Едвард Р. Мур. Филмот може да послужи како добар пример, бидејќи ја покажува важноста на новинарите во разоткривањето на каприциозните политичари.

Сите луѓе на претседателот


Филмот е веројатно една од најважните приказни во врска со американското новинарство. Заплетот се врти околу двајца новинари на Вашингтон пост кои помогнаа во откривањето на аферата Вотергејт. Тоа е достигнување кое совршено ја илустрира важноста на истражувачкото новинарство.

Фрост / Никсон


Преку неверојатен дијалог помеѓу поранешниот претседател Никсон и австралиски новинар / водител, се создаде филм во кој доминира чувството на несигурност и напнатост. Исто така, достигнувањето служи како добар пример за тоа како да се подготвите за комплицирано интервју.

Хартијата


Интересен концепт на филмот е поставен така што за еден ден, за само 24 часа, да го следиме деловниот и приватниот живот на неколку новинари. Кога ќе откријат дека постои можност за прикривање на убиството од страна на полицијата, тие ќе започнат истрага.

Постот


Политичкиот трилер открива како една жена што била на позиција издавач на „Вашингтон пост“, заедно со нејзината редакција, храбро решила да ги прикаже таканаречените документи на Пентагон. Тие беа врзани за војната во Виетнам, па ризикот се исплатеше. Ова секако докажува дека храбрите новинари можат да сторат сè.

Рефлектор


Реномираниот и наградуван филм се базира на вистинска приказна што следи неколку новинари на Бостон глоуб. Благодарение на нивната упорност во откривањето на вистината, се појавија зачудувачки податоци кои зборуваат за сексуално злоставување на деца во рамките на Католичката црква.

Ноќен креатор


Во оваа реализација е прикажана потемната страна на новинарството и телевизијата. Кога амбициозен репортер ќе падне во вител во кој секогаш сака да биде прв на местото на крваво злосторство, работите одат во крајна насока.

Речиси славен


Секое младо лице кое размислува да се занимава со новинарство, треба да го погледне „Almost Famous“. Главниот актер е млад новинар кој пишува за Ролинг Стоунс. Тој оди на турнеја со рок бенд, во надеж дека приказната ќе стигне на насловната страница.

Напиши коментар