Free zone

Овие 5 работи ги мрази секое куче

Кучињата не можат јасно и гласно да ни кажат на нашиот јазик што точно не сакаат, но можат да покажат со своето однесување кои работи ги иритираат.

Земање во раце и гушкање

Сите сопственици сакаат да ги гушкаат своите миленичиња, но според експертите, нашиот топол допир не го сакаат големите или малите кучиња затоа што ги прави да се чувствуваат исплашени и да се чувствуваат „заробени“. Затоа, овој приказ на човечка наклонетост не е погоден за кучиња.

Ненадејно будење

Ниту луѓето, ниту животните не го сакаат ова. Да бидеме искрени, никој не сака ненадејно будење. Според експертите, постарите кучиња лошо реагираат на ненадејно будење. Ако го разбудите вашето куче кога спие, направете го тоа внимателно. Почекајте неколку минути за да се пресели од најдлабоката фаза на спиење во нормалната фаза од која ќе се разбуди помирно. Во спротивно, постои можност тој да биде иритиран поради ненадејно будење до тој степен што дури и да гризе.

Промени

Промените ги збунуваат кучињата, што пак може да доведе до проблеми во однесувањето, како што се лаење, копање или други деструктивни однесувања.

Контрадикторни сигнали

Честопати луѓето не разбираат кои сигнали им даваат на кучињата за соодветно однесување, а тоа ги збунува кучињата. Ако не сакате вашето куче да скокне врз вас, не го галете кога ќе скокне. Ние понекогаш го забораваме ова и ги галиме кога ќе скокаат врз нас, а потоа ги осудуваме следниот пат кога ќе го сторат тоа во други околности. Збунувачки, нели? И кучињата така мислат.

Странец во куќата

На домашните миленици им треба повеќе време да прифатат странци. Може да биде застрашувачко за кучето да гледа странец како влегува во домот, што во суштина е безбедна зона, така што воведувањето на нов човек мора да се изврши надвор од домот на неутрална територија.

Напиши коментар