Free zone

Овие 5 работи никогаш не треба да му ги направите на вашето куче

Да се ​​грижите за куче е тешка задача, но ако го правите тоа правилно, наградата е повеќекратна.

Сепак, дури и најдобрите сопственици на кучиња можат да направат грешки кога станува збор за грижа за домашно милениче. Овие се често мали и безопасни грешки што кучето брзо ги заборава, но има и такви што можат да му нанесат голема штета на кучето, дури и да го доведат во смртна опасност.

Никогаш не треба да му ги правите овие пет работи на вашето куче затоа што го загрозувате емоционалното и физичкото здравје на вашиот четириножен пријател.

 1. Го оставате кучето само во автомобилот
  Во кое било време од годината, ако го оставите вашето куче само во автомобил, постои ризик да биде украдено, а да не ги споменуваме смртоносните последици од прегревање на автомобилот. Дури и кога надворешната температура се чини дека не е висока, не го оставајте прозорецот отворен, зашто може да се појави прегревање. Ако не можете да го земете вашето куче со вас , оставете го дома.
 2. Ги игнорирате неговите грешки
  Вашето куче никогаш нема да научи што е правилно, а што не, ако го галите дури и кога прави нешто лошо. Можеби кучето го прави најслаткото лице кога е виновно, но сепак мора да учи од своите грешки за да не ги повтори и да се загрози себеси или другите.
 3. Го храните премногу
  Слатките се одличен начин за мотивирање на добро однесување, но ако претерате, може да го загрозите здравјето на вашето куче. Запомнете, исто како и кај луѓето, дебелината кај кучињата е исто така поврзана со различни здравствени проблеми како што се дијабетес, кардиопулмонарни заболувања, хипертензија и разни видови на рак.
 4. Не се грижите доволно за неговите заби
  Забите на кучето се препорачува секојдневно да се мијат. Многу кучиња страдаат од болести и стоматолошки инфекции кои не се лекуваат, па барем проверете дали вашиот ветеринар ги проверува забите на вашето куче еднаш годишно.
 5. Користете погрешен поводник
  Секоја раса има специфични потреби кога станува збор за околувратници и ремени. Кучињата со пократок врат можат сериозно да се повредат од ремен кој е поставен само околу вратот. Наместо тоа треба да се контролира со ам. Прашајте го вашиот ветеринар и истражете ги добрите и лошите страни на околувратникот во однос на амот.

Напиши коментар