Free zone

Овие 5 раси на кучиња живеат најкратко (фото)

Некои раси на кучиња се познати по својот краток животен век – особено големите. Подолу се наведени пет раси кои имаат најкраток животен век, според Центарот за раси DogTime.

  1. Германска дога

Догите се големите големи животни – тие ги држат Гинисовите рекорди како највисоко куче. Тие се исто така драги, верни придружници кои сакаат да играат. Живеат во просек 9 години.

  1. Големо швајцарско планинско куче

Swissie или Големото швајцарско планинско куче, се истакнува во кучешки спортови – како што се кревање тегови и агилност – со карактеристиките на неговото наследство како разноврсно работно куче, вклучувајќи чување стража, чување на говеда и влечење санки. Просечниот животен век на оваа раса е 8 години.

  1. Мастиф

Расата, која потекнува од пред 5.000 години, може да тежи до 100 килограми – всушност, нејзината големина придонесува за нејзиниот краток век на траење, во просек 8 години.

  1. Ирски Волчјак

По потекло од Ирска, ирската Волчица е уште едно големо куче чиј живот е краток поради неговата големина. За време на неговиот животен век, што е околу 7 години, сигурно ќе ги исполни деновите на неговиот сопственик со среќа, љубов и изобилство бакнежи.

  1. Планинско куче Бернер

Бернер е познат по својот прекрасен темперамент и е интелигентен, желен за задоволство, приврзан и лојален. Поради малиот генски фонд на расата, оваа раса за жал страда од бројни здравствени проблеми, па затоа денес се бори за опстанок. Во просек, тие живеат околу 7 години.

Напиши коментар