Free zone

Овие 5 раси не се чуваат дома

Сите раси на кучиња првично потекнувале од заеднички предок, но со текот на годините драстично се менувале. Генетските варијанти и селективното размножување на луѓето значително влијаеле на тоа како изгледаат и како се однесуваат кучињата.

Постојат околу 200 до 300 раси на кучиња, а овие се пет за кои ветеринарите се согласуваат дека не се наменети да останат во домот, според списанието „Сајанс“.

Чау Чау

Првично потекнува од Кина и е една од најстарите раси за кои знаеме. Тие се познати по темните јазици и густото крзно и обично имаат црвеникава боја. Позната е како една од најагресивните раси што луѓето ги чуваат како домашни миленици во своите домови. Оваа раса неверојатно ги штити сопствениците и нивната територија и ќе покаже агресија кон туѓинци. Ова го отежнува чувањето дома, особено ако имате многу гости. Обично не се сложуваат ниту со другите кучиња.

Сибирски хаски

Сибирскиот Хаски потекнува од Азија и добро се снаоѓа во снежна околина. Хаските имаат тенденција да бидат добри со децата, но во затворен простор тие можат да станат деструктивни ако не добиваат доволно дневни активности. Исто така, треба да се има предвид дека сибирските хаски стануваат осамени ако ги оставите сами премногу долго. Тие треба да бидат близу до луѓе или други кучиња и животни за да не им биде досадно. Оваа раса сака да бега и од домот на својот сопственик, затоа бидете подготвени за тоа.

Француски булдог

Францускиот булдог се карактеризира со зарамнета муцка и од мала до средна големина. Тие се склони кон сите видови на болести и здравствени проблеми поради долгорочно одгледување и лесно се прегреваат. Препорачливо е да ги чувате во ладна средина за да не се загреваат премногу. Исто така, треба да знаете дека француските булдози не сакаат летање со авион. Тие можат да се прегреат поради стрес и сериозно оштетување на дишењето и да умрат ако се транспортираат на долги растојанија без одмор. На нив исто така им е потешко да се справат со вознемиреноста од одвојување и им треба постојано друштво и внимание од нивните сопственици.

Далматинец

Далматинците беа на врвот на популарноста помеѓу 1961 и доцните 90-ти, откако беа објавени 101 Далматинец на Дизни. Нивниот изглед се карактеризира со бројни пеги на крзното. Може да биде тешко да ги задржите дома, делумно поради проблеми со слухот. Голем број Далматинци се погодени од различен степен на глувост, што ги отежнува обуката и справувањето со нив. Повеќето сопственици не знаат дека ова е чест проблем, што значи дека Далматинците честопати не се разбрани и лошо се третирани. Тие се исто така се многу енергични и сакаат да останат на отворено, за разлика од затворените простории каде не се чувствуваат пријатно.

Ших Цу

Друга раса што доаѓа од Кина, Ших Цу, е популарно куче кое се чува дома, а сопствениците често ги дотеруваат. Ши Ку ужива во затворен простор, но тоа не значи дека тие се најпогодни за живеење во вашиот дом. Тие се исклучително склони кон уништување на мебелот во куќата, што значи дека подовите нема да траат долго додека не пораснат. Тие исто така можат да развијат повеќе здравствени проблеми поради тешкотии при правилно дишење. Познато е дека Ши Ку испуштаат краток звук кога дишат поради нивната кратка муцка. Тие исто така имаат висок ризик од болести на очите и алергии на кожата, па затоа може да бидат скапи за нега.

Напиши коментар