After Midnight

Познатите „пеперутки во стомакот“ – што навистина значат?

Колку пати сте чуле за познатите пеперутки во стомакот или самите ги чувствувавте? И дали некогаш сте се запрашале што значат и како се појавуваат?

Сигурно е дека првите симптоми на заљубување, барем не на почетокот, нема да бидат поврзани со чувство на опасност.

Вистина е, сепак, дека мозокот на човекот не препознава дали имате прв јавен настап, без разлика дали одите на прв состанок или бегате од тигар со сабја заби.

Нашето тело систематски реагира скоро исто на бројни чувства на несигурност. Меѓу нив има и „пеперутки во стомакот“.

Науката често и со причина го нарекува стомакот „втор мозок“, а ова тврдење го темелиме на над 100 милиони неврони кои се наоѓаат во цревата и со тоа директно го поврзуваат нашиот дигестивен систем со мозокот.

Всушност, мозокот и стомакот се во директен контакт секогаш кога ќе наидеме на потенцијална опасност или неизвесност.

Нашиот нервен систем им кажува на невроните во цревата дека нешто се случува, а потоа пеперутките во стомакот влегуваат во сцената.

Но, за да ги разбереме целосно мотивите на нашите внатрешни пеперутки, да се вратиме стотици илјади години – во времето на нашите праисториски предци, кога луѓето се плашеа од ненадејни напади на предатори на дневна основа.

Забрзаниот пулс, губење на апетит и напнати мускули на нозете им овозможија брзо да избегаат од опасноста.

Се покаже дека, иако заљубувањето не е нужно опасно за животот на современиот човек, нашето тело се справува со таков стрес на ист начин како и праисторискиот човек пред предатор.

Тесната врска на дигестивниот систем со нашите мисли и чувства значи дека нервозата и вознемиреноста можат брзо да се претворат во помалку позитивни стомачни акробации. Ние исто така знаеме кој е надлежен за тоа – нервниот систем.

Човечкото тело е способно да се грижи за себе без премногу доброволни активности. Знаеме дека не мора да се фокусираме на тоа како работи нашето срце или да трепнеме – тоа се автоматски процеси оркестрирани од нашиот автономен нервен систем.

Може да се гледа како контролен систем кој делува претежно несвесно и ги регулира животните активности: пулс, варење, дишење, проширување на зеницата, мокрење и сексуално возбудување.

Дали можете да видите како секоја од овие дејства е поврзана со стресот?

Симпатичкиот и парасимпатичкиот нервен систем играат важна улога.

Автономниот нервен систем може да се подели на две приближно еднакви гранки – симпатички и парасимпатички или, како што ги паметиме од часовите по биологија: „борба или бегство“ и „одмор и варење“.

Двете гранки се активни во нашето тело 24 часа на ден, седум дена во неделата, иако дејствуваат спроти едни на други.

Симпатичкиот систем („борба или бегство“) е одговорен за забрзување на пулсот, додека парасимпатичкиот систем („одмор и варење“) го успорува.

Така, брзината со која чука срцето ги балансира активностите на обете гранки на автономниот нервен систем. Но, ако јадеме повеќе отколку што треба за време на ручекот во неделата, парасимпатичката гранка станува доминантна и се чувствуваме слаби и поспани.

Парасимпатичката задача е следна: голема количина на крв од срцето е насочена кон стомакот за процес на варење, додека автономниот нервен систем ве успива, така што стомакот може непречено да ја извршува својата задача.

Можеби се прашувате: каква врска има тоа со пеперутките?

Една од главните улоги на нервниот систем е да ве подготви за она што може да се случи. Да се ​​вратиме на момент кај праисториските луѓе.

Автономниот нервен систем исто така претставува еволутивна предност, бидејќи, во согласност со перцепцијата на реална опасност, енергијата се испраќа до мускулите на рацете и нозете, подготвени за најбрза можна трка или борба.

Заедно со одливот на крв во мускулите, се ослободува адреналин (кој делува на побрзо испумпување на крв и посилен пулс) и огромна количина гликоза што доаѓа од црниот дроб.

Крвта се повлекува од цревата и јасно се пренасочува кон споменатите приоритетни места: мускулите на рацете и нозете.

Сепак, резултирачкиот речиси акутен недостаток на крв во цревата има ефект на губење на алергии и забавување на варењето на храната.

Мускулите кои се поставени на желудникот и цревата, го забавуваат мешањето на делумно варената содржина. Крвните садови се стеснуваат, особено во овој регион, со што се намалува протокот на крв низ цревата.

Адреналинот собира поголем дел од ѕидот на цревата, забавувајќи го варењето и дозволувајќи познато чувство на треперење. И така се појавуваат пеперутки во стомакот – иако нема опасност пред нас.

Нашиот мозок не ги притиска само копчињата на нервниот систем за да може нашето срце да работи побрзо, образите стануваат црвени, а зениците се шират.

Допамин одговорен за „љубов на прв поглед“

Секој пат кога ќе видиме личност што ни се допаѓа, мозокот ослободува силни невротрансмитери. Допаминот е првиот показател дека забележавме некој или нешто што сензуално не привлекува.

Оттука произлегува „љубовта на прв поглед“ или „хемијата“ меѓу заљубените.

Исто така, нивото на супстанцијата наречена норадреналин значително се зголемува, што го зголемува сетилниот фокус, но исто така може да направи да се чувствуваме нервозни и претпазливи.

Ендорфин и окситоцин, т.н. хормони на среќа и вљубеност, исто така се лачат во големи количини, но не толку брзо како што би очекувале.

Овие невротрансмитери почнуваат да се ослободуваат само кога се чувствуваме пријатно покрај личноста во која сме заљубени, без да трепериме.

Напиши коментар