Free zone

Предвидувања за иднината од 1921 година – Еве како ја замислувале 2021 година и за кои работи биле целосно во право!

Како што влегуваме во оваа нова година, полна со надеж, вознемиреност и по некоја трага од 2020 година, би било убаво да погледнеме наназад, на тоа како луѓето ја замислувале 2021 година пред еден век.

Ја преживеале Првата светска војна и шпанскиот грип во 1918 година и беа сведоци на технолошката револуција. Електрична енергија, комерцијална авијација, радио и многу други иновации биле нови во тоа време. Па, како тие замислуваа дека овие работи ќе го трансформираат нивниот свет?

Весникот од 1921 година беше полн со предвидувања. Некои од нив беа точни, а некои беа многу погрешни.

Грешките се интригирачки, се разбира. На пример, Вечерните вести од Харисбург, Пенсилванија, предвидоа дека Мексико ќе биде „поголема моќ од која било земја во Европа“. Сепак, точните предвидувања се секако поинтересни.

Луѓето од 1921 година ги замислилувале чудесните придобивки што ги земаме здраво за готово денес – како што се контрола на температурата во нашите домови, полесно готвење и летање низ целиот свет. Тоа биле нивните фантазии,а наша реалност.

Ова значи дека можеме да гледаме на светот и позитивно, покрај сите неволји со кои се соочуваме, затоа што живееме и во нечиј свет од соништата, кој треба да го градиме според сопствените идни соништа.

Предвидувања од 1921 година:

 1. Ќе бидеме господари на температурата
  Чарлс Штајнмез, електроинженер познат како „Волшебникот од Шенектадија“, напишал дело кое во тоа време било многу популарно и во кое зборува за револуцијата во домовите.

„Кога греењето ќе се изврши по електричен пат, а јас сакам 21 степен во мојот дом, ќе го поставам термостатот на 70 и температурата нема да се искачи над таа точка. Оваа температура ќе се одржи рамномерно, без оглед на времето надвор.

„Ова ќе важи и за топлите денови кога температурата надвор може да биде 32 или 37 степени. Истите електрични уреди ќе го оладат воздухот. Уште повеќе, тоа ќе ја задржи влажноста“.

 1. Куќата ќе биде центар на забава
  Штајнмец изгледа бил подготвен за Нетфликс. Еве што замислил:

„Нема да биде потребно да се оди во метеж, слабо проветрена сала за музички концерт. Ние едноставно ќе го ставиме приклучокот во штекерот, како што е тоа случајот со правосмукалката или столната ламба и ќе можеме да го донесеме концертот во нашите домови “.

„Музиката ќе се снабдува од централната станица и ќе им се дистрибуира на претплатниците преку жица, исто како што денес ја имаме нашата телефонска услуга. Можеби ова е можно преку безжична врска, а домот да биде опремен со радио приемник. Со подобрувањето на овој аранжман, може да слушнеме големи оперски sвезди како пеат во европските метрополи додека седиме во нашите библиотеки дома“.

 1. Електричната енергија ги движи нашите тркала
  Штајнмец ја виде иднината на електричниот транспорт, но ние сè уште ја стигнуваме. Може да се каже дека сонувал за автомобилите и електричните скутери на Тесла.

„Најважната цел на подрумот денес е задоволително место за складирање печки, снабдување со јаглен и пепел. Со електрична опрема во домот, овие две цели, како и многу други од мало значење, се елиминираат. Па, каква пренамена можеме да му дадеме на овој простор?

„Со идните електрични подобрувања, ќе има промена во нашиот транспортен систем. Ќе има повеќе електрични автомобили и ќе се развиваат електрични велосипеди и трицикли. Поради нивната едноставност и ниска цена, тие ќе бидат достапни за скоро сите. Нашите подруми ќе бидат место за нивно складирање“.

 1. Книги ќе ни се читаат!
  Во август 1921 година, Мајами Њуз имале колумна на Мозес Фолсом со наслов „Сто години од сега“. Во своите предвидувања, тој исто така го опиша она што во суштина е аудио книга.

„До 2021 година, фонографскиот принцип може да стане практично непогрешлив и најдобрите книги ќе бидат репродуцирани во записите за употреба во многу различни стилови на говорни машини. Точните тонови на говорниците при изговарање на зборовите на драматургот, поетот, учителот, филозофот и романсиерот ќе се играат во библиотеката или во салонот на секој дом. Точните тонови на пејачот, исто така, верно ќе бидат репродуцирани на плочите за да траат долго откако гласот на пејачот ќе замолчи во сон кој не препознава будност“.

 1. Побрзо, посветло, подобро!
  Истиот колумнист во Мајами Њуз даде неколку големи предвидувања, од кои некои се остварија, а некои од нив, како и еколошкото производство, сè уште не се остварија.

„Подвижни тротоари и лифтови може да се најдат во густо населените градови, а цевките можат да ги поврзуваат градовите и луѓето да патуваат низ нив со брзина што ги заслепува сетилата. Фотографијата во боја ќе биде факт и огромно подобрување во филмските слики. Плимата и осеката може да се користат за напојување, како и сончевите зраци за производство на топлина и енергија“.

Напиши коментар