Free zone

Раси на кучиња со кои најдобро ќе го надминете стресот

За време на нивниот заеднички живот со луѓе, кучињата научиле да препознаваат кога некое лице е под стрес и да имаат смирувачки ефект врз стресот и вознемиреноста со своето однесување.

Секое куче, без разлика дали е мешано или чистокрвно, може да биде како антистресна терапија за неговиот сопственик, а за некои раси е особено познато дека имаат смирувачки ефект врз луѓето.

Златен ретривер и лабрадор ретривер Фактот дека овие раси најчесто се користат за терапевтски цели и како кучиња водичи и кучиња трагачи покажува колку смирувачки делуваат златните ретривери и лабрадорските ретривери за луѓето. Екстремно лојални, интелигентни и подготвени за обука, ретриверите се најсреќни кога се во друштво на луѓе и се вистински пример за тврдењето дека кучето е единственото суштество што ве сака повеќе отколку што се сака себеси.

Боксер
Ова куче може да го расположи својот сопственик во секоја ситуација. Тој ќе понуди да се гали кога ќе почувствува дека неговиот сопственик е депресивен или тажен. Боксер едноставно обожава луѓе и од пространото место за живеење, за него е поважно да има сопственик кој знае како да ја врати својата љубов, поради што може да живее во стан.

Кокер Спаниел
Припадниците на оваа раса обожаваат деца, а познато е дека тие лесно се поврзуваат со деца со ментални и емоционални проблеми. Дури и нивната долга свилена коса може да биде смирувачка. Кокер спаниелите се лесни за обука и се исклучително подготвени да му угодат на нивниот сопственик. Тие исто така добро толерираат патувања, така што тие ќе бидат одлични придружници кога одите некаде на одмор и лесно можете да ги однесете каде било со вас.

Мопс
Овој мало кученце освојува со својот шарм, разиграност, покорност и интелигенција.Сака внимание и секогаш ќе ви биде верен придружник. Тие се многу приврзани за луѓето и во нив имате вистински пријател. Мопсот едноставно повикува на гушкање.

Напиши коментар