Astro&Horoscope

Седум заблуди поврзани со хороскопот – Дали и вие верувавте во нив?

Астрологијата никогаш не била официјално прифатена како наука, но луѓето ја практикувале уште од првите почетоци на цивилизацијата. Со текот на времето, секој на своите толкувања си го додавал она што му се чинело важно, па затоа се создадени бројни заблуди.

Децата близнаци и астрологијата
Една минута од 60 секунди има четири степени. Значи, една минута е доволна за да се направи разлика во поставувањето на планетите, а со тоа и во целата астролошка карта. За точен хороскоп на луѓе родени како близнаци, треба да го знаеме времето на раѓање и на едниот и на другиот.

Астролошка куќа на бракот
Лице кое нема никаква планета во 7-та астролошка куќа за брак нема да се омажи – ова е неточно, затоа што има многу кои се во долги бракови, релативно среќни, без да имаат никаква планета во 7-та астролошка куќа, што претставува астролошка куќа не само на бракот, туку и на партнерствата.

Аспектите формирани од владетелот на оваа куќа со другите планети, особено со Венера, Марс, Месечината и Сонцето, укажуваат на односите во бракот, без разлика дали тие се хармонични или не.

Еден од најтешките аспекти е спротивставувањето на владетелот на астролошката куќа на бракот и владетелот на хороскопот. Ова е т.н. аспект „клацкалка“ во кој постои колку љубов, толку и повремена нетрпеливост.

Практиката потврдува дека причината за честите раскинувања и невозможноста за воспоставување врска што доведува до брак е Уран во 1-та астролошка куќа. Уран е инаку планета на бунтотт и кога е во астролошката куќа на некоја личност, лицето наоѓа мана кај секој партнер.

Сите Бикови се исти, сите Лавови се исти
Ниту оваа претпоставка не е точна. Исто како што нема две идентични личности, не постојат две идентични натални карти. Точно, некои основни карактеристики на знаците може да се потенцираат повеќе или помалку, но не сите Лавови се нарцисоидни и себични, ниту сите Ракови се емотивни, ниту пак сите Стрелци се авантуристички настроени.

Точното време на раѓање мора да се знае за да се одреди подзнакот, врз основа на кој потоа се прави целата натална карта. Дури и со Близнаците, наталните карти не се исти, бидејќи тие не се родени во исто време и тоа мора да се толкува одделно.

Водолијата е воден знак
Бидејќи звучи водено, но Водолијата не е воден знак, туку воздушен, фиксен, машки знак.

На секој може да му се направи хороскоп
Експертите по астрологија велат дека најдобро е децата под 14 години да не прават хороскоп, а од 14 до 18 години со задолжителна согласност на нивните родители.

Подзнакот преовладува по 30-та година
Ова е целосно неточно. Иако најголем акцент е ставен на знакот, подзнакот е доминантен во нашиот изглед, нашето тело, во првиот впечаток што го оставаме. Попрво ќе препознаете што е некој во подзнакот отколку во знакот и затоа е бесмислена играта да погодувате што е некој во хороскоп.

Оваа заблуда може да произлезе од фактот дека 29-та година е година на враќање на Сатурн во наталниот амбиент. Луѓето созреваат во тој период, ги менуваат своите приоритети и веројатно поради тоа е донесен заклучок кој не е точен.

Астрологот ќе ги реши проблемите
Не, нема. Астрологот е само медијатор, некој што го толкува она што не е јасно и некој што ќе ја пренесе пораката. Тој нема да ја разубавува и ублажува вредноста, ќе ви каже сè како што е, на вистински начин, но не може да ви помогне.

Треба да се справите сами со вашите проблеми, тој може само да ве насочи во вистинската насока. Астрологот е асистент, а не волшебник. Во исто време, не дозволувајте си да направите анализа на натална карта врз основа на само неколку прочитани книги. Може да се случи нешто погрешно да разберете, а можниот проблем да го направите уште полош.

Напиши коментар