Free zone

Што ако косата постојано ви е врзана во опавче?

Старото добро опавче секогаш е одлично решение. Кога фризурата не не ви се допаѓа, кога одите на тренинг, кога готвите …

Но, со честото врзување, вие несвесно ја оштетувате косата. Како да продолжите да носите опавче, а да не ја оштетите косата ?

Дали ја врзувате косата во задниот дел од главата и ја стегате толку цврсто што мислите дека ластикот за коса ќе пукне? Да, тоа не е многу добро. Дерматолозите велат дека како резултат на тоа, косата станува потенка, што на долг рок доведува до опаѓање.

Не е само опашката виновна за опаѓање на косата. Групата одговорна за овој проблем вклучува и екстензии, пунџи, траки и било која фризура што ве тера да ја четкате косата силно кон опашката и да ја затегнете.

Косата може да се разреди насекаде на скалпот, но поради опашката, таа обично се разредува од стрсните, знаете кога ќе се појават оние високи залистоци кои ги немавте? Се појавуваат позади ушите и на темето.

Како знаете дали грешите врзувате опавче?

Лесно ! Ако ве боли челото кога ќе го врзете и ако имате пријатно чувство на леснотија кога ќе ја ослободите косата. Ова значи дека сте ја затегнале косата премногу и едноставно, ако тоа го правите често, тоа не е добро.

Време е да размислиме, навистина! Косата ќе се опорави ако тоа го правите повремено, но ако тоа е вашата вообичаена фризура, фоликулите на косата ќе останат трајно трауматизирани и косата ќе престане да расте на тие места.

Сега, бидејќи ве исплашивме како што треба, ајде малку да ја опуштиме приказната. Има надеж за коса ако:

  1. Носете малку полабава варијанта
    Пунџи и опавчиња се во ред се додека од време на време ја оставате косата на раат. Не носете ги секој ден. Темето не смее да ве боли кога ќе ја пуштите косата.
  2. Бидете нежни со вашата коса
    Избегнувајте силно влечење на косата додека ја стилизирате.
  3. Размислете внимателно за екстензии
    Екстензиите се тешки. Тие често се користат за камуфлирање на тенка коса, а всушност тие самите ја разредуваат уште повеќе и можат да предизвикаат опаѓање на косата. Затоа користете ги само во посебни прилики. Ретко! И се разбира, не спијте со нив.

Напиши коментар